När det kommer till handelsfrågor, konkurrensregler och fiskepolitik är det endast EU som får bestämma, påpekar Christofer Fjellner (M).

För näringslivet och företagen i Stockholm är det viktigt med fri tillgång till marknader och länder. Mer än hälften av Stockholms ekonomi är beroende av export, enligt Fjellner, och därför är EU:s regleringar avgörande för att skapa rätt förutsättningar.

Östersjöns hälsa

Precis som Stockholms ekonomi är beroende av öppen handel, utgör EU också det främsta verktyget för att skydda våra hav.

– Om man bryr sig om hur Östersjön mår, då är det viktigt att vi får en majoritet i parlamentet som bryr sig mer om fiskarna i havet än på de stora fisketrålarna. 

Tre konkreta frågor

Fjellner lyfter fram tre konkreta frågor i Stockholms politik som har starka band till EU:

1. Det första är avfallskvarnarnas framtid i Norra Djurgårdsstaden som hotas av nya EU-regler som förbjuder kvarnar kopplade till avloppsnätet. I stadshuset råder oenighet bland politikerna angående om man bör ansöka om undantag från dessa regler eller inte.

2. Det andra är frågan om införandet av Miljözon klass 3, som EU granskar för att se om det strider mot den fria rörligheten.

3. Det tredje är klimatfrågan Bio-CCS, där målet är att ha en fullskalig anläggning i drift 2026 i Stockholm. Projektet är EU-finansierat och har potential att fånga in 800 000 ton koldioxid, vilket motsvarar Stockholms vägtrafiks utsläpp under ett helt år.

– EU påverkar Stockholm, det är lika viktigt att Stockholm påverkar EU. Av egen erfarenhet så spelar det väldigt stor roll vilka de enskilda personerna som sitter i parlamentet är, säger Christofer Fjellner (M).