Vi står utanför en av toaletterna på niornas avdelning. En påtaglig lukt av urin möter oss när vi kikar in. En gammal snus sitter på dörren, det ligger papper på golvet och papperskorgen är full. På väggen har någon format ett hej med fastsatt toalettpapper.

– Det där på väggen har varit kvar i en vecka, säger Theresa Sjöblom, som går i nian.

Hon är ett av elevskyddsombuden på skolan. Tillsammans gjorde de nyligen den årliga skyddsronden.

– Vi går runt till alla klasser och frågar om brandrisk, städning och andra saker som rör trivseln. När vi kollade upp städningen så tyckte nästan varenda klass att det blivit mycket sämre städning, säger Isa örnberg, som går i årskurs sex.

Många upplever toaletterna som äckliga och undviker att gå på dem.

Många upplever toaletterna som äckliga och undviker att gå på dem.

Angie Gray

Underkänt från flera

Theresa Sjöblom berättar att många ville prata om städningen.

– De sa att de märkt skillnad. Nu är det många som inte vill gå på toa längre i skolan. Det känns ju dumt, speciellt när det fungerade så bra förut, säger hon.

Klasserna fick ange med en färg hur de upplever städningen där grönt står för godkänt, rött underkänt och gult varken eller.

– Sju klasser valde röd, sex klasser valde gul och två klasser valde grön. Förra året var det ingen klass som gav städningen rött ljus, säger Astrid Hultenius, lärare i svenska och ansvarig för elevskyddsombuden.

– Det var därför vi reagerade, för att det var så stor skillnad, säger Theresa Sjöblom.

Elevskyddsombuden Elias Larsson, Isa Örnberg, Nelly Wennerström, Linnea Almstedt, Theresa Sjöblom och Linnea Björkman berättar om resultatet från skyddsronden. Eleverna skrev en insändare till Mitt i Huddinge, men då åkte vi ut och träffade dem i stället.

Elevskyddsombuden Elias Larsson, Isa Örnberg, Nelly Wennerström, Linnea Almstedt, Theresa Sjöblom och Linnea Björkman berättar om resultatet från skyddsronden. Eleverna skrev en insändare till Mitt i Huddinge, men då åkte vi ut och träffade dem i stället.

Angie Gray

"Förr städade de hela dagen"

För ett år sedan lades städningen av kommunens skolor och förskolor ut på två privata företag. Sedan dess har städningen kantats av problem, vilket Mitt i Huddinge berättat om vid upprepade tillfällen.

Eleverna och lärarna är de som berörs varje dag. Eleverna riktar inte kritik mot de som städar skolan, utan det handlar om att de ser en tydlig skillnad sedan städningen sker på andra villkor än tidigare.

– Förr städade de hela dagen, då blev det aldrig riktigt smutsigt. Nu städar de bara i slutet av dagen, så det blir snabbare skitigt, säger Linnea Björkman.

Tidigare bonades även golven en gång om året, det görs inte heller längre.

– Det blir ett slitage när man inte gör den typen av saker. Det märker vi till exempel på golvet i träslöjdssalen, säger Astrid Hultenius.

De upplever att golven blivit smutsigare i allmänhet. Särskilt i vintras när de blev lerigt och blött.

– I vissa klassrum får man inte gå in med skor. När man går där med sina stumpor blir man väldigt smutsig, säger Isa Örnberg.

Nu sker städningen efter skoldagens slut.

Nu sker städningen efter skoldagens slut.

Angie Gray

Det flest reagerat på är toaletterna.

– Det fattas papper och tvål. Det kan vara vatten på golvet och allmänt ofräscht, säger Theresa Sjöblom.

– Jag försöker hålla mig. Om jag måste gå försöker jag göra det så snabbt som möjligt och sedan ta mig därifrån, säger Isa Örnberg.

Fler av de andra instämmer.

– Vi har inget handpapper i idrottssalens toaletter, där finns bara toapapper. Men nu fyller de inte på toapappret lika ofta, så då finns det inget papper alls, säger Nelly Wennerström.

Elevskyddsombuden har redovisat resultatet för skolledningen.

– De förstår ju hur dålig städningen är. Men när vi berättade vad vi verkligen tycker och de fick vår bild så sa de att de ska fortsätta att jobba för det, så att vi får det så bra om möjligt, säger Theresa Sjöblom.