Besök hos nära och kära på äldreboenden är inte förbjudna men ska helst undvikas. Foto: Sacharias Källdén

Inget besöksförbud på Sundbybergs äldreboenden

Folkhälsomyndigheten har utfärdat besöksförbud på äldreboenden i 32 kommuner – Sundbyberg är inte en av dessa. – Men vi har en stark avrådan från besök, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

  • Publicerad 14:24, 4 dec 2020

Folkhälsomyndigheten kan nu införa lokala besöksförbud på äldreboenden i kommuner och län.

I veckan har förbudet införts i 32 kommuner. Dessa kommuner har meddelat att det finns ett akut behov av ett besöksförbud får det mellan 3 och 12 december.

I Sundbyberg finns inget sådant behov just nu, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sundbyberg.

– Vi har inga tecken på någon större smittspridning på något av våra boenden. Det är ett stort ingrepp att införa besöksförbud, men vi har en stark avrådan från besök, säger han.

Ett tillfälligt besöksstopp vid Sundbybergs kommunala äldreboenden infördes mellan 16 och 30 november. Beslut om ett liknande stopp i Stockholms stad revs upp av förvaltningsrätten då det ansågs strida mot lagen.

Sundbyberg har nu valt att inte förlänga besöksstoppet, men avråder alltså från besök så långt det är möjligt.

– Det fungerar väldigt bra med den avrådan. Besöksrutiner är på plats och vi ser inte att ett förbud skulle göra varken till eller från i dagsläget, säger Per Koij.

Under oktober-november har inga personer på äldreboenden i Sundbyberg avlidit i sviterna av covid-19. Smitta finns nu på ett boende, men de smittade är på bättringsvägen enligt Per Koij.

Han säger också att det fortfarande finns frågor om besöksförbuden som måste redas, som varför alla boenden i en kommun måste stängas och om kommunen själv kan ta beslut om att avbryta ett förbud.

FHM:s beslut att stänga boenden i de 32 kommunerna är bara interimistiskt och den 14 december ska alla rutiner vara bestämda för hur bedömningen av eventuella besöksförbud ska gå till.

– Då vet vi mer om vad vi har att förhålla oss till, säger Per Koij.

Avrådan i Sundbyberg

Avstå ifrån besök så långt det är möjligt. Ta gärna kontakt med boendet om du är osäker.

Om du behöver besöka anhöriga på ett äldreboende i Sundbyberg, fortsätt vara mycket noga med att följa stadens besöksrutiner.

På enheter där det finns bekräftad smitta avråder Smittskydd Stockholm från alla besök.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Per Koij, Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sundbyberg. Foto: Foto Privat

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21