Visning. Även om priserna står still görs det många affärer i Sundbyberg – 517 stycken senaste månaderna. Foto: Mostphotos

Bostadspriserna i Sundbyberg står still

Bostadspriserna i Stockholm fortsätter stiga – men i Sundbyberg har de i princip stått still senaste året. En bra förklaring är svår att finna.

  • Publicerad 01:15, 18 maj 2021

"I övrigt har jag lite svårt att förklara det"

Under coronaåret har priserna på bostadsrätter ökat med 8,0 procent senaste 12 månaderna i Stockholms län.

Även i Solna har priserna gått upp rejält – med 8,7 procent. Men i Sundbyberg har bara priserna gått upp med 1,0 procent.

– Det ser ut som att Sundbyberg stannat av jämfört med Solna. En procent är en låg siffra och sticker ut jämfört med övriga länet också, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Mindre nyproduktion

Han har svårt att hitta en förklaring till varför Sundbyberg inte går lika starkt som grannstaden och övriga länet. Men Per-Arne Sandegren ser en möjlig orsak.

– En förklaring skulle kunna vara att det i Sundbyberg tidigare har sålts en hel del nyproduktion och att det på senaste tid inte kommit ut lika mycket där. Då brukar prisutvecklingen bli lägre. I övrigt har jag lite svårt att förklara det, säger Per-Arne.

Det säljs dock fortfarande många lägenheter i Sundbyberg. Senaste tre månaderna har 517 bostadsaffärer gått i lås i staden. Att jämföra med Solna där 836 bostäder bytte ägare under samma period.

Villor är hetast

Den tydligaste trenden i Stockholms län är annars att villor har blivit ett riktigt hett villebråd det senaste året. Villapriserna har gått upp med hela 22 procent på 12 månader i länet.

Det säljs dock för få villor i Solna i Sundbyberg för att få fram tillräckligt med underlag för att visa på en prisutveckling. Men snittpriset för en villa ligger under senaste året på 8,8 miljoner kronor i Sundbyberg och på 10 miljoner i Solna.

– Det är dyra villor ur ett Stockholmsperspektiv. Det är klart att det är dyrare på Lidingö till exempel, men jämfört med Tyresö och Huddinge till exempel så är det högt, säger Per-Arne Sandegren.

Prisökningen i Sumpan, Solna och länet

Prisutveckling och snittpris senaste tolv månaderna på bostadsrätter:

Sundbyberg:

+1.0 procent

58 660 kronor/kvadrat

Solna:

+ 8,7 procent

60 748 kronor/kvadrat

Stockholms län:

+ 8.0 procent

61 949 kronor/kvadrat

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Chef. Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Han tycker det är svårt att svara på varför Sundbybergs bostadspriser inte stiger mer. Foto: Pressbild Svensk Mäklarstatistik

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29