Av 1 100 idrottsföreningar i Stockholmsregionen uppger hela 64 procent att de har tappat fler aktiva än vanligt under pandemin. Det visar en undersökning som Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt har gjort. Var fjärde förening uppger att antalet medlemmar har minskat mycket.

Claes Thunblad, ordförande för förbundet i Stockholm, är extra orolig för att många ungdomar i gymnasieåldern har lagt ner idrotten när träningar och tävlingar ställts in på grund av restriktionerna.

Gymnasieungdomar drabbade

– När man inte kan tävla och träna som vanligt är risken att man tappar sugen. Den här åldersgruppen har varit väldigt drabbad under pandemin och det är ett problem för folkhälsan i stort. Slutar du när du är 17 eller 18 år för att du inte får utöva din idrott så är det en hög tröskel att börja om igen, säger Claes Thunblad.

Hårdast har coronakrisen slagit mot hallidrotter, särskilt kampsporter. Det beror både på att smittan omöjliggjort närkontakt men också på att föreningarna håller till i mindre lokaler och ofta har små ekonomiska marginaler.

https://www.mitti.se/nyheter/pandemin-kortar-koerna-till-barnidrotten/republ!3UwUM7X6zo8TKx6T3FtWGA/

Nästan hälften av alla föreningarna i förbundets undersökning uppger att coronakrisen har försämrat deras ekonomi.

Akut behov av stöd

Nu måste kommunerna i Stockholmsregionen öka stödet till idrotten i flera år framåt för att föreningarna ska kunna starta om, anser Claes Thunblad.

– Man måste ta igen den här skulden. En av tio föreningar är i riskzonen för nedläggning. Det finns ett akut behov av ekonomiskt stöd. Man måste också ta tag i den stora bristen på anläggningar och träningsytor så att de som vill idrotta kan göra det, säger han.