Skadegörelse. Skulpturerna är tunga och var ordentligt fästa så det krävdes antagligen en del arbete att vräka omkull dem, tror konstnären Patrick Nilsson. Foto: Raul Koger, Vaxholms stad/Patrick Nilsson

Svårt att laga vandaliserad skulptur

Under sportlovet vandaliserades en av skulpturerna vid Kronängs­skolan i Vaxholm. Nu säger konstnären att det är omöjligt att återställa den, åtminstone inte i originalmaterialet.

  • Publicerad 15:10, 14 apr 2021

Det är tråkigt när man lagt ner jättemycket jobb.

– De är gjorda av betong, och den har delvis gått sönder när den slog i marken. Det är en struktur inuti också som troligen har blivit böjd, säger Patrick Nilsson, konstnären bakom skulpturgruppen ”Mors lilla Olle” vid Kronängsskolan i Vaxholm.

Under sportlovet utsattes en del av de fyra skulpturerna i gruppen för skadegörelse. Den flera hundra kilo tunga statyn vid huvudentrén vältes ned från sin sockel och slogs delvis sönder.

– Det är väldigt frustrerande så klart. Samtidigt lär man sig i mitt jobb att man får lämna saker. Men det är tråkigt när man lagt ner jätte­mycket jobb på den. På det sättet är det sorgligt. Det är en lång process bakom dem. Utförandet tog tid att göra, säger Patrick Nilsson.

Lyftes med truck

Vem eller vilka som ligger bakom skadegörelsen är inte känt. Efter händelsen har den skadade skulpturen fraktats bort av kommunen.

– Vi lyfte den med gaffel­truck. Den väger 700-900 kilo och satt fast med fyra kraftiga bultar och var fastgjuten. Nu är den bakom lås och bom, säger Raul Koger på Vaxholms stads fastighetsförvaltning.

Utsatt. Skulpturen före skadegörelsen. Foto: Patrick Nilsson

Patrick Nilsson ska undersöka skadorna närmare på plats, men efter det han har sett på bild går de inte att laga, säger han. Att göra en ny likadan skulptur i samma material går inte heller. Betongen fräter nämligen på gjutformarna som används.

– Då får man utgå från något annat material, kanske aluminium, Men kommunen har inte gett besked om hur det blir.

Invigdes 2017

Skulpturerna som vältes föreställer en pojke och en flicka och är en del av verket ”Mors lilla Olle” som stått utanför Kronängsskolan sedan sommaren 2017.

De är inspirerade av konstnärens pappa, Olle Nilsson, som kom till Vaxholm som 13-åring för att gå i skola, men också av sångaren och låtskrivaren Olle Ljungström som under en tid bodde i Vaxholm.

Skulpturernas böcker och resväskor handlar om drömmar och resor, både i verkligheten och det inre och är tänkta att inspirera eleverna på skolan.

Skadegörelsen inträffade troligen den 4 eller 5 mars och är polisanmäld.