FÄLLS. Här i Pontonjärparken ska fyra almar fällas och ersättas på grund av almsjukan. Foto: Per Brandt

Almsjukan härjar i Stockholm

Almsjukan härjar i Stockholm där Kungsholmen och Södermalm är värst drabbat. Nu måste ett stort antal träd fällas. Samtidigt planerar staden att rusta upp flera platser där träden vissnat.

  • Publicerad 05:15, 9 nov 2020

Vissna och kala träd. Vid Pontonjärparken står fyra almar och väntar på sitt öde tillsammans med några slyträd. De har fallit offer för almsjukan och enligt trafikkontoret ska de fällas och sedan ersättas i år.

Men de är långt ifrån ensamma. För almsjukan har brett ut sig rejält i år. Antalet träd som drabbats har ökat med cirka 25-30 procent enligt trafikkontoret. Totalt är drygt 500 träd sjuka och kan tvingas fällas. Värst drabbade är just Kungsholmen och Södermalm.

Varma somrar

– Det beror antagligen på att det har varit varmare somrar och varmt längre tid på året vilket antagligen gynnar skalbaggen som sprider svampen som orsakar sjukdomen, uppger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Under sommaren har staden gjort en trädinventering och sedan ska beslut tas om vilka träd som måste fällas.

– Tidigare har vi gjort försök med att beskära träd med almsjuka i ett tidigt skede men det har tyvärr inte fungerat. Via hemsidan uppmanar vi även stockholmarna att rapportera in almsjukan, hänvisar Söderberg.

Åtgärder 2021

Almsjukan är inte det enda som tär på stadens träd som får stå ut med bland annat olika grävjobb runt omkring sig vilket gör att de tappar livsglädjen. Men nu planerar staden åtgärder på en rad platser i deras trädåtgärdspaket för 2021.

Därför vissnar Sankt Eriksgatans träd

Bland annat ska träden längs Sankt Eriksgatan, som vissnat och dött, ersättas och få nya växtbäddar. Även trädrader på Valhallavägen, Alströmergatan och Blekingegatan ska piffas till bland annat.

Almsjukan i siffror

Antal almsjuka träd per stadsdel

Innerstan

Kungsholmen: 112

Norrmalm: 33

Södermalm: 137

Östermalm: 98

Söderort

Enskede-Årsta-Vantör: 37

Farsta: 4

Hägersten-Älvsjö: 25

Skarpnäck: 1

Skärholmen: 1

Västerort

Bromma: 81

Rinkeby-Kista: 4

Spånga-Tensta: 2

Totalt: 535

Visa merVisa mindre

Trädåtgärder 2021

Innerstan

Sankt Eriksgatan: Från Sankt Eriksplan till Norra stationsgatan. Ett 40-tal döda träd ska tas ned och ersättas, resten växtbäddsrenoveras.

Valhallavägen: mittremsan vid Engelbrektsgatan. Ytor kring kiosken renoveras och växtbäddsrenoveringar görs. Vissa lindar ska ersättas. Även belysning- och beläggningsåtgärder.

Östgötagatan: Mellan Folkungagatan-Åsögatan. Almsjuka träd tas ner och ersätts av nya träd och växtbäddar.

Blekingegatan: Mellan Götgatan-Tjurbergsgatan. Växtbäddsrenovering och några av lindarna byts ut mot nya träd.

Åsögatan: Mellan Götgatan-Västergötagatan. Några lindar ersätts av nya, samt växtbäddsrenovering.

Rödabergsgatan: Mellan Torsgatan-Solvändan. Nya träd och växtbäddar ska ersätta de stora almar som fällts på grund av almsjuka.

Raoul Wallenbergs torg: Växtbäddar för tre befintliga och ett nytt trädd anläggs i samband med att cykelbanan byggs om.

Alströmergatan: Hästkastanjerna vid Igeldammsgatan har stora skador och måste med stor sannolikhet bytas ut. I samband med beläggningsarbeten på gatan byggs nya växtbäddar.

Västerort

Drottningholms- och Bergslagsvägen: Arbetet med att byta ut lönnarna på sträckan fortsätter med en ny delsträcka. Nya träd och växtbäddar.

Multråtorget: En fastighetsägare har rivit en butik och anlägger en ny park på platsen. Torgytan intill renoveras av staden med nya växtbäddar. Även vid intilliggande parkeringen byggs nya växtbäddar och nya träd planteras.

Sibeliusgången: Intill tunnelbaneuppgången vid Akalla torg. Damm, sittplatser och pilar som är i mycket dåligt skick. Projektering av hela platsen behövs och ska göras under året.

Visa merVisa mindre