Vissna och kala träd. Vid Pontonjärparken står fyra almar och väntar på sitt öde tillsammans med några slyträd. De har fallit offer för almsjukan och enligt trafikkontoret ska de fällas och sedan ersättas i år.

Men de är långt ifrån ensamma. För almsjukan har brett ut sig rejält i år. Antalet träd som drabbats har ökat med cirka 25-30 procent enligt trafikkontoret. Totalt är drygt 500 träd sjuka och kan tvingas fällas. Värst drabbade är just Kungsholmen och Södermalm.

Varma somrar

– Det beror antagligen på att det har varit varmare somrar och varmt längre tid på året vilket antagligen gynnar skalbaggen som sprider svampen som orsakar sjukdomen, uppger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Under sommaren har staden gjort en trädinventering och sedan ska beslut tas om vilka träd som måste fällas.

– Tidigare har vi gjort försök med att beskära träd med almsjuka i ett tidigt skede men det har tyvärr inte fungerat. Via hemsidan uppmanar vi även stockholmarna att rapportera in almsjukan, hänvisar Söderberg.

Åtgärder 2021

Almsjukan är inte det enda som tär på stadens träd som får stå ut med bland annat olika grävjobb runt omkring sig vilket gör att de tappar livsglädjen. Men nu planerar staden åtgärder på en rad platser i deras trädåtgärdspaket för 2021.

https://www.mitti.se/nyheter/darfor-vissnar-sankt-eriksgatans-trad/reptia!mWVBfBsbNT1n@d9Y7HRjjg/

Bland annat ska träden längs Sankt Eriksgatan, som vissnat och dött, ersättas och få nya växtbäddar. Även trädrader på Valhallavägen, Alströmergatan och Blekingegatan ska piffas till bland annat.