Bravo! Alviks basketgrabbar firar i Spanien. I laget spelar pojkar från olika delar av Bromma. Foto: Andreas Massarsch

Alviks basketpojkar triumferade i Barcelona

Alviks basketpojkar födda 2005 mötte flera år äldre motståndare i turneringen Euro basketball cup i Barcelona förra helgen. Resultatet: succé.

  • Publicerad 16:14, 2 jul 2021

Det är klart att det känns helt fantastiskt för killarna.

I ett sent skede blev P05-laget inbjudet till den katalanska huvudstaden. Väl där var enda alternativet att delta i U18-klassen, vilket innebar att Alviksgrabbarna mötte spelare som var två, tre år äldre än de.

Farhågorna om att laget skulle ha tagit sig vatten över huvudet kom snart på skam. Brommas kämpar dribblade sig hela vägen till final, där de fullbordade bragden genom att spöa det spanska akademilaget Europe basketball academy med 92–79.

– Det är klart att det känns helt fantastiskt för killarna. Det stora är att vi har hängt ihop som ett kvarterslag så länge, säger coachen Mikael Wester som har tränat killarna sedan de var i lågstadieåldern.

Bakom succén ligger enligt honom en bred grupp där alla har kunnat bidra.

– Vi var 17 spelare som åkte ner. Alla får spela vilket gör att vi håller oss fräscha i en sådan här turnering, med värmen och allt.

Symbol för andra

Efter denna säsong splittras laget och för somliga av spelarna hägrar elitsatsningar. Frågan är om det går att ringa ut en epok på ett förnämligare vis än vad pojkarna lyckades med i Spanien.

– Eftersom Alvik basket har varit lite svagare på killsidan har det här laget blivit som en symbol för flera andra ungdomslag i föreningen. De som är yngre har kunnat se att man kan våga satsa på att bli ett bra lag även utanför Sveriges gränser, säger Mikael Wester.

Fler framgångar

Vistelsen i Barcelona är inte första gången som Alvik P05 får smaka på framgång. De är även regerande mästare i Scania cup som brukar betraktas som de inofficiella nordiska mästerskapen.

Inför denna säsong hade laget dessutom kvalificerat sig till den högsta divisionen i serien EYBL, med Europas bästa lag i sin åldersklass. De sammandrabbningarna ställdes dock in på grund av pandemin.