I ett sent skede blev P05-laget inbjudet till den katalanska huvudstaden. Väl där var enda alternativet att delta i U18-klassen, vilket innebar att Alviksgrabbarna mötte spelare som var två, tre år äldre än de.

Farhågorna om att laget skulle ha tagit sig vatten över huvudet kom snart på skam. Brommas kämpar dribblade sig hela vägen till final, där de fullbordade bragden genom att spöa det spanska akademilaget Europe basketball academy med 92–79.

– Det är klart att det känns helt fantastiskt för killarna. Det stora är att vi har hängt ihop som ett kvarterslag så länge, säger coachen Mikael Wester som har tränat killarna sedan de var i lågstadieåldern.

Bakom succén ligger enligt honom en bred grupp där alla har kunnat bidra.

– Vi var 17 spelare som åkte ner. Alla får spela vilket gör att vi håller oss fräscha i en sådan här turnering, med värmen och allt.

Symbol för andra

Efter denna säsong splittras laget och för somliga av spelarna hägrar elitsatsningar. Frågan är om det går att ringa ut en epok på ett förnämligare vis än vad pojkarna lyckades med i Spanien.

– Eftersom Alvik basket har varit lite svagare på killsidan har det här laget blivit som en symbol för flera andra ungdomslag i föreningen. De som är yngre har kunnat se att man kan våga satsa på att bli ett bra lag även utanför Sveriges gränser, säger Mikael Wester.