– Ni skulle kommit för ett par månader sedan, oj vad det var grönt och härligt.

80-åriga Turid Björkum inspekterar grödorna. Koriandern har gått i blom och väderomslaget tog zuccinin.

Men än finns att skörda: timjan och sallad och klasar med tomater.

Hit går Turid ett par tre gånger i veckan, kaffepannan åker med. Det lockar ofta till sig en och annan granne.

Ett tiotal personer ansvarar för vattning och annat, men många fler gläds åt odlingslådorna.

– Ja visst, det stannar till ungdomar i 40-årsåldern som är nyfikna på vad som växer, barnfamiljer har varit här och planterat. Alla som bor i Bagartorp får komma och plocka sina behov av grönsaker och kryddor.

Odlingen en mötesplats

Turid Björkum växte upp i hus med trädgård. Senare blev det kolonilott. Det är något rofyllt med att dona i jord, tycker hon.

Det sociala är lika viktigt. Inte minst då kvarterets lokala träffpunkt sedan länge varit stängd, först på grund av pandemin och sedan renovering.

– Odlingen sammanför folk i Bagartorp. Det har blivit vår mötesplats.

Tidiane Diao var med och startade projektet för tio år sedan. Det känns bra att bidra till biologisk mångfald – och hemodlat är godast, intygar han.

– Till och med Adele, min åttaåring, som inte gillar grönsaker är här och käkar sockerärter.

I början var odlingen utsatt för en del sabotage. Nu är det sällan någon stjäl eller röjer runt, förutom rådjuren och kaninerna då.

Tidiane och Turid tolkar det som att ju fler som engagerar sig och håller koll, desto mindre stök.

Fler lådor till våren

I en av lådorna finns finns dock ett hål från en uppgrävd chiliplanta.

Tidiane vill nästan varna chilitjuven:

– Den är extremt stark. Jag brukar tåla stark mat och stoppade en i munnen och fick världens hjärtklappning och började svettas. Jag fick springa till affären och köpa yoghurt!

Inför våren har Signalisten lovat att utöka antalet odlingslådor i Bagartorp. Turid och gänget planerar för potatis, kålrabbi och morötter.

Gärna nya inslag också, säger hon – odlingen får olika matkulturer att spridas mellan husen. Turid visar årets nyhet: afrikansk spenat.

– En granne från Tanzania planterade den. Sen bjöd hon oss på en helt fantastisk stuvning. Det är det som är kul, vet du, man får lära sig om mat från andras hemländer.