Villarivningar har varit ett hett ämne i stadens trädgårds-, villa- och småstugeområden i många år. Människor som bor i områdena protesterar mot att gamla villor och uppvuxna trädgårdar ersätts av höga flerfamiljshus och hårdgjord mark.

Politikerna har också reagerat. Det ambitiösa strategin ”Varsam utveckling av småhus- och villaområden”, klubbad i fullmäktige våren 2021, var ett försök att få stopp på exploatering som man ansåg gick för hårt åt kultur- och naturvärden.

Men hittills har strategin inte haft den juridiska tyngd som partier till både höger och vänster hoppats på.

– Vi har nått vägs ände med strategidokumentet. Övre instanser hänvisar alltid till att det är detaljplanen som gäller, när bygglovsärenden hamnar i rättsprocesser. Lösningen är att ändra detaljplanerna, säger Johan Nilsson (M), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

100 år gamla planer

Han har skrivit en motion om saken, som nu är ute på remiss. I den påtalar han att detaljplanerna ofta är runt 100 år gamla och att ingen på den tiden kunde förutse dagens situation.

"Det är viktigt att staden tar kontroll över de värden som miljö och omgivning utgör. Tyvärr är det svårt att ställa tillräckliga krav vid ny-, om- eller tillbyggnad så länge dessa krav inte finns inskrivna i detaljplanen", skriver han i motionen.

– Moderaterna är inte emot förtätning i sig. Det är den ovarsamma exploateringen vi vänder oss emot. Vi har sett för många dåliga exempel i villaområdena, säger han.

Men att ändra detaljplaner är inte gjort i en handvändning. Johan Nilsson uppskattar att runt 200 detaljplaner berörs. Att ta fram nya kräver kräver mycket arbete, inte minst med samråd och granskning.

– Det är mycket jobb men fullt möjligt, och nödvändigt. Det måste bli ett slut på bollkastandet mellan staden och olika rättsliga instanser, när besluten överklagats, säger Johan Nilsson.

S avvaktar i frågan

Socialdemokraterna vill ta del av remissinstansernas synpunkter innan man tar ställning till motionen. Stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) konstaterar dock det kostar flera miljoner kronor att ta fram en enda, enskild detaljplan.

– Att ta fram många detaljplaner där olika fastighetsägare ska samverka innebär betydande svårigheter och således mycket stora kostnader för dessa fastighetsägare. Dessutom riskerar staden stora skadestånd från villaägare om deras nuvarande möjligheter att bygga begränsas i nya detaljplaner, kommenterar han.