Hösten är här och många lägger upp en strategi för att hålla sig i form. Älvsjöloppet kan vara en bra start. Det är loppet där alla kan delta – både superlöparen, joggaren och föräldern med sitt barn i barnvagn.

– Vi har ett folkhälsoperspektiv och vill uppmuntra så många som möjligt att vara med. Det brukar bli en riktig folkfest, både för dem som springer och dem som promenerar, säger Malin Sandberg, medlem i OK Älvsjö-Örby, som är arrangör.

I år äger loppet rum den 9 september. Start och mål är som vanligt vid Gamla Älvsjö IP. Först ut är alla tjejer och killar som springer Knatteloppet klockan 12.15.

– I fjol var Knatteloppet nytt. Det blev en succé som vi gärna gör om. 125 knattar sprang en slinga på 700 meter. En del tog i allt vad de orkade, andra tog det lite lugnt. Det var fantastiskt att se, säger Malin Sandberg.

Lätta och tuffa banor

Under en dryg timme portioneras sedan övriga starter ut. De som vill ha en tuffare bana kan välja trailbanan som går över stock och sten i Älvsjöskogen (5 eller 10 kilometer). Annars finns banor som är 2, 4 och 8 kilometer långa.

Någon konflikt mellan dem som vill snabba på och dem som vill skynda långsamt har hittills inte uppstått, säger Malin Sandberg.

– Nej, det har jag aldrig hört något om. Vi har ju olika starttider och de som går väljer ofta kortare sträckor.

Priser lottas ut

Det var tre 13-åriga pojkar i orienteringsklubben som fick idén till Älvsjöloppet, 2014. Sedan dess har loppet arrangerats varje år, med undantag för pandemiåret 2020. Numera deltar 400–500 personer.

– Det är många som uppskattar den lokala förankringen och som tycker att det är skönt att inte behöva åka långt för att tävla, säger Malin Sandberg och tillägger:

– Det är lika spännande varje år att se hur många det blir. Många anmäler sig alldeles på slutet så det går aldrig riktigt att veta i förväg.

Priser delas ut till dem som vinner, men även andra har chans att komma hem med något fint. Priser lottas nämligen också ut via nummerlappen, vars siffror man alltså gör klokt i att minnas.