Håbo/Enköping

Höga räntor, hög inflation, fallande bostadspriser och så vidare och så vidare. En perfekt ekonomisk storm som märks av i stort sett överallt i samhället och som debatteras dagligen på kultursidor och i politiska diskussioner.

Så är det, men går det att upptäcka en förändrad verklighet i en annan sorts vardag också?

2022, ett rekordår

Mitt i ställde frågan till ett par verklighetens barometrar och på Röda Korsets second hand-butik i Bålsta har den ekonomiska verkligheten sannerligen märkts av.

– Ja, absolut. Vi har många fler kunder än normalt och nu hör vi också att många säger att de köper julklapparna här i år. Vi ser det också i siffrorna. Vi gjorde vår bästa månad i november och det brukar vara vår sämsta månad. Det kommer att bli rekord för helåret. Det är det bästa på tolv år, säger butiksansvarig Greta Baardsen.

Säljer. Eva Nyström (till vänster) på Brödet och Fiskarna i Enköping har märkt av en ökad försäljning senaste ett och ett halvt året.

Säljer. Eva Nyström (till vänster) på Brödet och Fiskarna i Enköping har märkt av en ökad försäljning senaste ett och ett halvt året.

Erik Hjärtberg

På Brödet och Fiskarna
i Enköping har man under en längre tid märkt av en uppåtgående trend.

– Vi har sett en ökning sedan ett och ett halvt år. Det beror på ett annat miljötänk. Att man gör medvetna val, säger Eva Nyström, verksamhetsansvarig och lägger till:

– Sedan leder säkert också inflationen och ökade kostnader till att man kollar efter billigare saker.

Ett trendbrott

Mitt i var på plats i butikerna någon vecka innan julafton och just julen skvallrade om ytterligare ett trendbrott.

– Man brukar dra sig för att komma hit och köpa julklappar. November brukar som sagt inte vara någon bra månad, men nu var det tvärtom. December pekar också rakt upp, säger Greta Baardsen.

Att butiken går bra är positivt på många sätt. Dels för att vinsten skänks till välgörande ändamål, men också för att varorna som återanvänds innebär att miljöavtrycket blir mindre, tycker alltså Eva Nyström.

Rusning. Röda Korsets second hand-butik i Bålsta var välbesökt när Mitt i Bålsta dök upp.

Rusning. Röda Korsets second hand-butik i Bålsta var välbesökt när Mitt i Bålsta dök upp.

Daniel Sjöberg

Greta Baardsen håller med. 

– Det är bra. Jag vet att många frågar sig: kan man köpa julklappar i second hand? Är det rumsrent?

– Men det har märkts i år, att många gör det. Jag tycker att det är fint. Vi har en kampanj som heter: ”Allt blir inte dyrare i vinter”, och det är precis så det är. Det är bra för plånboken och det är bra för miljön.

Eva Nyström kan peka på ytterligare en sorts ”nyhet.”

– Vi har också sett att vi lockat yngre personer. Det har blivit lite inne.

Men skänker folk varor i samma utsträckning nu eller har det minskat?

– Nej, det har inte minskat, svarar Greta Baardsen.

– Vi hade någon dipp förra veckan, men det räcker att vi lägger ut något på Facbook så ... pang! Då strömmar det in saker. Ibland är det så mycket att vi måste göra gångar bland grejerna. Bålstaborna, framförallt, hjälper oss verkligen. Så tack till dem.

Utbudet förnyas hela tiden

Enköpingsborna har uppenbarligen samma inställningen till att ge.

–  Här fyller vi på hela dagen. Så om två timmar kanske det hänger något nytt här. Det förnyas på ett annat sätt än i andra affärer, säger Eva Nyström.

– Vi har allt. Allt från att man kan köpa bestick för en krona styck till … Vi har något­ för alla.

Ökar. Brödet och Fiskarna i Enköping har fler kunder än tidigare.

Ökar. Brödet och Fiskarna i Enköping har fler kunder än tidigare.

Erik Hjärtberg

Hon visar ”smådjur”, leksaksdjur i plast, för 2 kronor styck, småbilar för 5 kronor och sällskapsspel för 25 kronor

– Det här är som nytt (ett spel). De kostar flera hundra i butiken (vanliga butiker).

Vad säljer ni mest av?

– Det vi säljer mest av är damkläder, men vi ser nu att vi har mycket julgrejer som går åt och förra veckan tog vårt lager slut. Pynt, gardiner, dukar och sådant, säger Greta Baardsen.

– Det är allt möjligt faktiskt, säger Eva Nyström.

Om det här är något tillfälligt som en följd av den tidigare­ nämnda ekonomiska stormen eller om det verkligen är ett trendbrott återstår givetvis att se.

– I förlängningen kanske man börjar tänka på ett annat sätt. Att allt inte behöver vara nytt, och att man ser nyttan med att gå och handla second hand. Det är billigare för personen, men det finns en tråd i det som går längre än så, säger Greta Baardsen och konstaterar:

– Det känns bra att vi finns i det här läget.