Upplands-Bro

När Upplands-Bros invånare fortfarande låg på stranden under sommaren 2022 så startade det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus upp arbetet med en ny upphandling.

Upphandlingen gällde skötsel av utomhusmiljöer och även snöröjning och halkbekämpning.

Dels gäller det Upplands-Brohus fastigheter i Kungsängen. Därutöver även kommunfastigheters hela bestånd inom Upplands-Bro.

Kommunfastigheters byggnader innefattar samtliga offentliga byggnader
i Upplands-Bro, däribland skolor, förskolor, LSS-boenden, äldreboenden och simhall.

Klart med ny entreprenör

Den 1 november i år löpte nämligen nuvarande avtal ut och det var dags att hitta en ny entreprenör som kunde ta vid.

I mitten av november var allt klart med upphandlingen och en entreprenör tilldelades uppdraget.

tålamod. ”Jag är väldigt tacksam        att våra hyresgäster haft tålamod med att det ser ut såhär”, säger Ann Hermansson Alm, vd på Upplands-Brohus.

tålamod. ”Jag är väldigt tacksam att våra hyresgäster haft tålamod med att det ser ut såhär”, säger Ann Hermansson Alm, vd på Upplands-Brohus.

Fred Miller

Tilldelningen överklagades dock av en annan anbudsgivare. Medan detta handläggs av förvaltningsrätten så kan inte Upplands-Brohus skriva kontraktet med Björns Entreprenad som vunnit upphandlingen.

Det man dock gjort är att skriva ett korttidsavtal från den 1 december till den 31 maj 2023 med nämnda entreprenör.

– Det här innebär i princip att vi jobbar enligt det upphandlade avtalet. Korttidskontraktet gör att vi får lite ökade kostnader, men det är så det ser ut, det få vi ta, säger Ann Hermansson Alm.

Övertid för personal

Situationen har resulterat i att Upplands-Brohus saknar en upphandlad entreprenör som kan sköta snöskottning och halkbekämpning i ovannämnda områden fram tills dess att korttidskontraktet börjar gälla.

Det kommunala bostadsbolagets egen personal som vanligtvis sköter snöröjning i Bro har fått jobba många timmar extra och på platser som entreprenör vanligtvis ombesörjer.

Men på många håll har man inte hunnit göra det jobb man egentligen vill,
i synnerhet vid det våldsamma snövädret nyligen.

– Vår personal har gjort ett fantastiskt jobb och jag är också väldigt tacksam att våra hyresgäster haft tålamod med att det ser ut såhär, säger Ann Hermansson Alm.

”Vi tar lärdom”

Enligt Upplands-Brohus vd är det här inte ett tålamod som hon avser att missbruka – tvärtom.

– Vi tar lärdom och kommer försöka vara ute ännu tidigare­ med den här typen av stora upphandlingar framöver, säger Ann Hermansson Alm och konstaterar:

– Det här med snöröjning­ är ju samhällskritiskt och mot bakgrund vad som hände nu så är det inte fel att vara ute med än mer marginal, även om jag tycker att vi var ute i god tid.