Klockan är strax före 11 när Björn Håkansson rullar fram till Liljeholmens grill med permobilen. I dag beställer han en varmkorv, för ovanlighetens skull.

– Det blir oftast en cheeseburgare med pommes frites. Jag bor precis intill och kommer hit så gott som varje dag för att äta. Sedan brukar vi sitta och ljuga ihop ett tag, säger han, skrattar och nickar mot Tandogan Uysal.

Tandogan Uysal äger Liljeholmens grill, sedan ungefär 20 år. Under åren har han lärt känna många kunder, som gillar att stanna till och äta en tunnbrödsrulle, en hamburgare eller något annat som han och de tre anställda lagar, både dag och natt.

Stora projekt påverkar

Nu är han orolig. Orsaken är centrumägaren Citycons planer på att bygga ut gallerian och Region Stockholms beslut att bygga en ny t-­banestation i Liljeholmen, till den framtida linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

Grillen ligger tätt intill både centrumbyggnaden och t-banan, så frågan är vad som händer med den när planerna ska förverkligas.

– Tidigare fick vi tillstånd för att stå här tre år i taget. Men sedan ett antal år får vi bara tillstånd för ett år i taget, eftersom det är så osäkert när utbyggnaden kan börja. Det gör oss väldigt oroliga och vi kan inte planera för fram­tiden, säger Tandogan Uysal och slår ut med händerna.

Han vill ha en garanti från centrumägaren Citycon och Stockholms stad (som han hyr marken av) om att han ska få en annan plats vid torget om kiosken inte kan vara där den står i dag. Han är förstås orolig för sitt och sina anställdas arbeten, men han menar också att grillkiosken har ett värde i sig.

– Grillkiosken har stått här sedan 1964. Den är en del av kulturarvet här. Vi håller liv i den svenska traditionen med korvkiosker, så att inte de stora kedjorna tar över helt, säger Tandogan Uysal.

Mustafa-Kuzey, Tandogan Uysal (ägare), Nuh Göcmenoglu och Isho Aslan jobbar tillsammans vid Liljeholmens Grill.

Mustafa-Kuzey, Tandogan Uysal (ägare), Nuh Göcmenoglu och Isho Aslan jobbar tillsammans vid Liljeholmens Grill.

Märta Lefvert

Mustafa-Kuzey har jobbat i Liljeholmens Grill i över tio år, och stortrivs både med arbetet och med kollegerna.

Mustafa-Kuzey har jobbat i Liljeholmens Grill i över tio år, och stortrivs både med arbetet och med kollegerna.

Märta Lefvert

Svårt att få svar

Men det är svårt för inblandade aktörer att ge raka besked till grillkioskägaren. Det förslag till detaljplan som ska ligga till grund för utbyggnaden av centrumet har ännu inte antagits av Stockholms stad och då går det inte att veta exakt hur den blir.

I somras fattade Region Stockholm dessutom beslutet om en ny t-banestation vid Liljeholmen. Det gör centrumutbyggnaden ännu mer komplex.

– Innan det är klart hur ­t-banestationen ska utformas kan vi inte gå vidare med planerna för centrumet, säger Veronica Palmgren, nordisk stadsutvecklingschef vid Citycon.

Hon betonar att utbyggnaden, som planeras ihop med Stockholms stad, kommer att göras ”med respekt för grannarna”.

– Vi kommer att identifiera hur olika grannar påverkas och håller dörrarna öppna för att hitta bra lösningar. Men jag förstår att kiosk­ägaren tycker att han fått en mer osäker tillvaro, säger ­Veronica Palmgren.

Tandogan Uysal har satt upp en skylt vid serveringsluckan, för att informera kunderna om den osäkerhet som råder om grillkioskens framtid.

Tandogan Uysal har satt upp en skylt vid serveringsluckan, för att informera kunderna om den osäkerhet som råder om grillkioskens framtid.

Märta Lefvert

Skylt vid luckan

Det senaste beskedet Tandogan Uysal har fått från trafikkontoret är att grillen kan vara kvar till den 15 oktober 2023. Sedan ska en ny bedömning göras.

– Månaderna går fort. Jag är väldigt rädd för att få ett besked snabbt inpå, om att vi inte kan var kvar, säger han.

Vid grillkiosken finns numera inte bara menyer. Intill serveringsluckan finns också en skylt där det står i lysande rött att kiosken är ”nedläggningshotad”. Det vore trist om det blev verklighet, tycker kunden David Kujala, som slagit sig ner för att luncha med ett par kolleger.

– Generellt är det tråkigt när korvmojar försvinner och ersätts av snabbmatskedjor. Det blir en monokultur. Korvmojarna är en del av vår kultur, säger han och hugger in på en tunnbrödsrulle.

Joel Lythell, Torbjörn Johansson och David Kujala äter lunch vid Liljeholmens grill. Korvmojkulturen är värd att bevara, tycker de.

Joel Lythell, Torbjörn Johansson och David Kujala äter lunch vid Liljeholmens grill. Korvmojkulturen är värd att bevara, tycker de.

Märta Lefvert

Fler kan påverkas

På fastighetskontoret berättar markupplåtaren Emma Larsson att flera verksamheter kan påverkas av planerna, som uteserveringar och olika försäljare.

Är det vanliga att ­näringsidkare erbjuds nya platser i närheten, om de måste flytta på sig?

– Det är väldigt olika. Det beror bland annat på förutsättningarna på platsen. Hur det blir i det här fallet vågar jag inte svara på i nuläget, säger hon.

Lågkonjunktur kan påverka byggplanerna

Överdäckad t-bana och nya byggnader, med hotell, bostäder och mer handel. Planerna för Liljeholmens centrum är stora, men kan påverkas om kris­tiderna håller i sig.

Planerna för Liljeholmens centrum innebär bland ­annat en överdäckning av tunnelbanespåren. På den kan sedan nya byggnader uppföras, upp till 16 våningar höga. På de två nedersta våningarna ska Liljeholmens galleria flytta in, är tanken. På övriga planeras bland annat kontor och hotell.

Två höga bostadshus kan det också bli. De planeras på parkeringsplatsen norr om t-banespåren som vetter mot Trekantsparken och den lilla sjön där.

Biograf kan skapas

Dessutom växer den nuvarande galleriabyggnaden med flera våningar, om planerna förverkligas. Inte bara handeln får då mer utrymme. Det ska det även finnas möjlighet att inhysa en biograf och Stockholms stad har visat intresse för att placera ett bibliotek i centrumet.

Men frågan är hur världsläget, med inflation och lågkonjunktur, påverkar planerna.

– Alla som jobbar med byggnation påverkas av konjunkturen. Det är först när vi har en godkänd plan som vi vet hur projektet påverkas av läget, säger Veronica Palmgren, nordisk stads­utvecklingschef vid Citycon, som äger centrumet och är byggaktör.

Granskning på väg

Mitt i rapporterade om utbyggnadsplanerna, när de var på samråd 2021. Den kritik som då kom in från grannar och berörda gjorde att planerna krympte, med 15–20 procent.

Som framgår av artikeln här intill kan Citycons planer nu även påverkas av SL:s beslut att förlägga en t-banestation vid Liljeholmstorget. Hur kan visa sig när planerna ska ut på granskning. Om tidsplanen håller blir det i slutet av 2023. Då får ­berörda ännu en ­möjlighet att komma med synpunkter.

Alla som jobbar med byggnation är ­påverkade.