Det ligger en död råtta framför sopcontainern utanför Älvsjö servicehus på Spikskogatan 1. Den var på jakt efter mat när ett fordon körde över den. Förbipasserande väjer undan för det blodiga djuret, den här onsdagseftermiddagen i slutet av januari.

– Usch, jag avskyr råttor. Det är hemskt att det finns så många här. Man kan se 10–15 stycken springa runt på en gång, säger Älvsjöbon Annelie Lagerkvist och backar undan från kadavret.

Hon och många andra är upprörda över den sopcontainer som fastighetsägaren Micasa har utanför servicehuset, intill gångvägen som leder mot Älvsjö torg. ­Containern har stora glipor vid marken och ett av de runda hål där man stoppar in sopor saknar lock. Perfekt för råttor som vill ha ett skrovmål.

Den stora glipan i containers gör det lätt för råttor att ta sig in i containern.

Den stora glipan i containers gör det lätt för råttor att ta sig in i containern.

Angie Gray

Springer på gångvägen

Så söker de sig också hit i mängder. En kvinna som bor i området berättar att hon nyligen såg 15–20 råttor vid containern och att tre av dem satte sig under hennes bil, parkerad strax intill. Man kan också se mängder av råttor kila fram på gångvägen, berättar en uppgiven kaféägare.

– Det är så dåligt att man inte lyckas sköta sophanteringen bättre. Jag och andra har felanmält, men inget händer, säger Annelie Lagerkvist.

Containern kom på plats i mars förra året. Orsaken var att en rörslinga gått sönder i den sopsug som servar området. Ägaren, Sopsug i Älvsjö samfällighetsförening, meddelade att ett antal sop­nedkast därför måste stängas. Drabbade medlemmar fick hjälp med andra lösningar för sin sophantering.

Annelie Lagerkvist är glad över att den sopcontainer som stod här på Armborstvägen 2 togs bort i december.

Annelie Lagerkvist är glad över att den sopcontainer som stod här på Armborstvägen 2 togs bort i december.

Angie Gray

Hyresgäster larmade

Hos Familjebostäder och Micasa, som är två av föreningens 15 medlemmar/delägare, placerades containrar ut. Nu står bara Micasas kvar. Familjebostäders container, på Armborstvägen 2, togs bort i december. Orsaken var att hyresgäster larmade om råttinvasion.

– Det var fullt av råttor överallt. Det var otroligt obehagligt när man måste gå förbi dem för att kunna gå in i sitt hus, berättar ­Annelie Lagerkvist, som bor på Armborstvägen 2.

Det var hyresgästerna själva som föreslog en ny lösning för Familjebostäder – att få lägga sina hushållssopor i soprummet i ett studentboende strax intill. Så blev det också. Sedan dess har råttorna blivit betydligt färre, men inte försvunnit helt. Den här eftermiddagen sitter en råtta och trycker sig mot bostadshusets port.

– Usch och fy! Det är tur att det finns en annan ingång också. Den där vill jag inte släppa in, utropar Annelie Lagerkvist.

En råtta sitter och trycker sig mot porten in till Armborstvägen 2, där Annelie Lagerkvist bor.

En råtta sitter och trycker sig mot porten in till Armborstvägen 2, där Annelie Lagerkvist bor.

Angie Gray

Vid Micasas byggnad, som rymmer ett vård- och omsorgsboende, ett servicehus och ett SHIS-boende, finns containern alltså kvar. Anders Kjellqvist, fastighetschef hos Micasa Fastigheter, är medveten om problemen den vållat.

– Vi har sedan sopsugen gick sönder jobbat kontinuerligt för att motverka att sophanteringen lockar till sig råttorna – vilka är en utmaning i nästan hela Stockholm, svarar han via mejl.

Täpper igen råtthål

Micasa har informerat alla verksamheter i huset om att hushållssopor ska slängas i containern, medan källsortering inklusive matavfall ska hanteras inne i byggnaden. Man fyller också igen alla råtthåll man hittar och har lagt stenkross på marken. Anticimex har också varit där och satt ut en betesstation, som är ett slags råttfälla.

Hittills har det inte hjälpt.

– Då containern är skev glipar en lucka och råttorna kan ta sig in. Micasa har uppmärksammat dem som ansvarar för containern att byta ut den eller täta den, skriver Anders Kjellqvist.

Sopnedkast på Armborstvägen, stängda sedan i mars på grund av att sopsugen är trasig.

Sopnedkast på Armborstvägen, stängda sedan i mars på grund av att sopsugen är trasig.

Angie Gray

Ansvariga för containerhanteringen är PreZero och Stockholm Vatten och Avfall (Svoa). Micasa har nu gett Svoa i uppdrag att tömma containern oftare. Sedan januari har man dessutom utökat städningen runt containern, från en gång till tre gånger i veckan.

Möjligheten finns också att containern ersätts av en annan lösning.

– Vi ser över vilka andra möjligheter det finns för att lösa detta i dialog med sopsugssamfälligheten och Envac, skriver Anders Kjellqvist.