Välnärda råttor är ingen ovanlig syn i Stockholm. De frodas där det finns gott om mat och vatten samt möjlighet att bygga bon. Det gör det lite varstans i storstaden.

– I takt med att Stockholm växer blir råttorna fler, säger Riadh Ouahchi, servicechef för skadedjur hos Anticimex.

Men det finns sätt att hejda råttornas utbredning. God avfallshantering är grundläggande. Avfallskärlen ska vara täta och slutna och tömmas kontinuerligt och det ska vara städat och rent runt dem, betonar Riadh Ouahchi.

– Det är viktigt att minska råttornas möjligheter att skapa skyddade boplatser också. Buskage ska helst hållas en meter från en husfasad och inte vara tätt mot marken. Det ber vi våra kunder att tänka på, säger han.

Täta rör är viktigt

Andra bra tips är att inte lägga ut fågelmat på marken och att inte låta fallfrukt ligga och ruttna.

Täta avloppsrör är också viktigt.

– Det är ofta från avloppet råttorna kommer från början. De tar sig upp därifrån och hittar sedan till ställen med dålig avfallshantering. Därför är det viktigt att se till att avloppsrören är täta, säger Riadh Ouahchi.

Digitala fällor

Fastighetsägare som har problem med råttor ska kontakta Anticimex. På många platser placerar företaget ut digitala fällor och sensorer som både övervakar och fångar in råttorna. Mekaniska fällor och råttgift är andra metoder.

– Det är genom de elektroniska fällorna vi fått indikationer på att råttorna blivit fler, säger Riadh Ouahchi.

Att få bort råttorna är viktigt. De sprider bakterier, virus och parasiter via urin och avföring. Exempel på sjukdomar de kan sprida är salmonella, toxoplasma och hantavirus.