För Solbergaborna är Solbergaskogen en viktig grön lunga. Omgiven av tät bebyggelse och tung trafik är den ett stycke orörd gammelskog, rik på växt- och djurarter. Här finns både tallskog och blandskog med till exempel ek och hassel. Ett alkärr finns också, där grodor leker på våren.

Men trycket på skogen blir allt högre, i takt med att befolkningen ökar i närområdena.

– Skogen håller på att bli nedsliten. Det är till exempel svårt att se var stigarna går numera, eftersom det är så nedtrampat, säger Gunilla Roxby Cromvall, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Kristallskon.

Vill att skogen skyddas

Solbergaskogen ligger på kommunägd mark. Staden har gjort satsningar där och sköter den, men Gunilla Roxby Cromvall menar att mer behövs för att värna kvaliteten. Helst skulle hon se att skogen blev ett naturreservat. Vid ett möte nyligen beslöt den lokala hyresgästföreningen att arbeta för det.

– Som det är nu är skogen inte skyddad från byggprojekt. Ett sådant skydd behövs. Vi har föreslagit det tidigare men fått svaret att skogen är för liten. Nu försöker vi igen, säger hon.

Via bland annat sociala medier uppmanas människor att skicka in medborgarförslag till Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning om att göra Solbergaskogen till naturreservat. ”Skriv gärna också att det behövs en skötselplan”, står det i uppropet.

Så här års blommar den fridlysta blåsippan bland fjolårslöven i Solbergskogen.

Så här års blommar den fridlysta blåsippan bland fjolårslöven i Solbergskogen.

Märta Lefvert

”Måste förädlas”

Helge Torstensen, kontaktperson för Älvsjö miljöråd, stödjer idén.

– Det finns samma höga naturvärden här som i Älvsjöskogen, som är naturreservat. Det som har gjorts i skogen är bra men måste förädlas, säger han.

Stadsdelsförvaltningen har svarat dem som skickat in medborgarförslag att man är positiv till någon form av skydd för skogen och att man skickat förslagen till stadsbyggnadskontoret (se faktaruta). Hittills har en handfull förslag kommit in.