Ekebyhovseken, denna koloss som ståtar mitt i åkern nedanför Ekebyhovs slott, kallas ofta Ekeröjätten.

Den är speciell tycker Marita Kindblom som bor i Gustavalund och som just gått förbi jätten på sin morgonpromenad med hundarna Tindra, Enya och Nessie.

– Den står där helt själv. Så gammal och ändå orkar den slå ut varje år, säger hon.

Marita Kindbloms favoritträd är fruktträden: ”När äppelträden blommar, då är det fantastiskt här”.

Marita Kindbloms favoritträd är fruktträden: ”När äppelträden blommar, då är det fantastiskt här”.

Mikael Andersson

Med sin omkrets på runt 11 meter är Ekebyhovseken mindre än den kända Rumskullaeken i Småland som har en omkrets på 14 meter. Dock är Ekeröjätten Stockholms grövsta, med en marginal på en halvmeter till grannen Gällstaöeken.

Hur gamla de två jättarna är vet man inte exakt. Det är nämligen svårt att avgöra ålder på stora ekarna eftersom de ofta är ihåliga, med både stam och grova grenar fyllda med röta. Årsringar är alltså ofta inte möjligt att räkna.

Men på 1960-talet gjorde naturgeografen Lars-Erik Åse ändå ett försök. Han gjorde provborrningar på Gällstaöeken och kom han fram till att den var från 1400-talet eller möjligen senare, i alla fall inte äldre än 600 år.

Starkt skydd

Både Ekebyhovseken och Gällstaöeken är naturminnen. Gällstaöeken blev det redan 1928, och Ekebyhovseken 1956. I Ekerö finns det 25 ekar som klassats som naturminnen.

– Det är ett starkt skydd. Som ett litet naturreservat i sig, säger Julia Stigenberg, biolog på Stockholms länsstyrelse.