När Carl Bratt, som går andra året på Hersby gymnasium, skulle välja program fanns det varnande röster på sociala medier: ”Vad ni än gör, välj inte natur – ni kommer inte att klara av det.”

Ekonomiprogrammet – som blivit allt mer populärt de senaste åren – är däremot något många uppmuntrar till.

– Ekonomi är en stor drivkraft. Det skrivs mycket om ekonomiskt oberoende på sociala medier. Dessutom har många på Lidingö föräldrar som jobbar med aktier och företag, säger Carl Bratt.

Hjälper varandra

Både Carl Bratt och klasskompisen Jefferson Mo tror att många väljer bort naturprogrammet för att de tror att det är för svårt.

Min syster sa: "Gå natur, sedan tar du en paus – reser och ser över alla dina möjligheter. Välj väg senare när du hittat dig själv mer", säger Carl.

Min syster sa: "Gå natur, sedan tar du en paus – reser och ser över alla dina möjligheter. Välj väg senare när du hittat dig själv mer", säger Carl.

Rósanna Róbertsdóttir

– Men det stämmer inte att man inte har någon fritid, säger Jefferson Mo.

– Vi pluggar tillsammans och hjälper varandra. Jag tror att många som gillar att lära sig saker väljer natur, säger Carl Bratt.

Hur tror ni att andra elever ser på er som går natur?

– Jag kan tänka mig att de ser oss som plugghästar. Tänker att vi tar skolan på för stort allvar och att vi alla ska bli doktorer. Men de flesta här vet inte vad de vill jobba med i framtiden, säger Carl.

– Många ser oss nog som nördar. Men vi påverkas inte av det. Inte jag i alla fall, säger Jefferson.

– I huset där vi som går natur har lektioner är alla jättesnälla. Vi får hjälp av treorna och jag snackar mycket med ettorna. Många är lite laid-back och bryr sig inte så mycket om vad andra tycker.

De har båda syskon som har läst natur, och som uppmuntrat dem att söka utbildningen. Dessutom pratade de mycket med sina föräldrar inför gymnasievalet.

Matte på halvfart

– Mina föräldrar säger att oavsett vad jag vill göra i framtiden har jag mycket möjligheter om jag läser naturämnen och teknik, säger Jefferson.

– Många väljer natur för att de då kan söka nästan vad som helst senare, säger Carl.

Att elever i Sverige visat sig vara förhållandevis ointresserade av matematik i internationella mätningar förvånar varken Carl eller Jefferson. Men så kallad långsam matte – matte på halvfart – är alltid ett alternativ, säger de.

Älskar matte i Kina

Jefferson läser snabbmatte trots att han halvgillar ämnet. Åtminstone jämfört med många jämnåriga i Kina.

– I Kina älskar många matte. Jag såg i något test att Kina låg bland de fem länder i världen som är bäst på ämnet. Själv tycker jag att det är kul om man löser en svår uppgift, men inte så kul när man inte löser den, säger Jefferson Mo, som bodde i Kina som barn.

De senaste fem åren har antalet elever som valt ett naturprogram minskat i Sverige. De senaste tre åren följer Hersby gymnasium samma trend.