Stopp. När polisen skulle stoppa fordonet slutade det med att fordonet prejades in i en refug. Foto: Läsarbild

Åtta häktade efter grovt rånförsök på Nybrogatan

Åtta personer sitter häktade misstänkta för inblandning i ett försök till grovt rån på Nybrogatan den 19 november. I början av december skulle åtal ha väckts, men det kommer att dröja längre än så.

  • Publicerad 14:13, 3 dec 2021

Det var vid 8.30-tiden den 19 november som polisen grep fyra personer efter en biljakt som slutade med att det flyende fordonet prejades in i en refug på Nybrogatan.

Samtidigt, eller kort därefter, greps ytterligare fyra personer, och dagen därpå häktades alla åtta misstänkta för att på olika sätt ha förberett ett grovt brott p på Nybrogatan.

Inledningsvis cirkulerade uppgifter i media om att det skulle röra sig om en kidnappning. Det tillbakavisar åklagaren Alexandra Bittner.

– Jag vill inte kommentera det, där hänvisar jag till de rubriceringar som vi har valt att gå fram med i häktningsframställningarna.

Sex av de misstänkta är häktade för försök alternativt förberedelse till grovt rån. En av dem är misstänkt för medhjälp till samma brott, och en för anstiftan för detsamma.

Det planerade rånet sticker ut så tillvida att det är ovanligt många som tros vara inblandade. Men Alexandra Bittner vill inte berätta mer om vad hon tror att de misstänkta var ute efter, eller på vilket sätt rånet skulle genomföras.

– Det kommer att visa sig när åtalet väcks.

I samband med häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt sattes datum för åtal den 3 respektive den 6 december. Men Alexandra Bittner säger att det kommer att dröja längre än så.

– Jag kommer att ansöka om åtalsförlängning. Det kan handla om ytterligare ett par månader, det är ingen anmärkningsvärd utredningstid i ett mål av den här omfattningen.