– Störst genomslag hade nog det om Carola, säger Rindöbon Thomas Jonasson.

Året var 1991 och Carola Häggkvist hade dagen innan vunnit den svenska uttagningen till eurovision med låten ”Fångad av en stormvind”.

Då gick SVT:s Text-tv, med tre miljoner läsare, ut med nyheten "Fusk i Mellon – omröstningen görs om".

– Det blev jättemycket liv. En tittarstorm, minns Thomas Jonasson, som kan se tillbaka på 35 års yrkesliv som journalist, bland annat på SVT:s Rapport och SVT Text (tidigare Text-tv).

Förstås var det första april, och han har fler exempel.

SVT fick dementera

Vad sägs om när Text-tv hävdade att man måste klä sig i raggsockor, handskar, halsduk, långkalsonger och pälsmössa. Annars skulle man inte få sjukpenning när man var förkyld.

”Nyheten” väckte ilska hos allmänheten som inte tyckte politiker skulle bestämma hur man skulle klä sig.

Ett annat var när Text-tv påstod att Svenska kyrkan skulle återbetala pengar till sina medlemmar. Det vara bara att ta en näve mynt och sedlar ur kollekthåven som fanns på den tiden.

Riktigt jobbigt blev det när Text-tv hävdade att alla som hade teveapparater som kunde visa Text-tv skulle slippa tv-avgiften. Många blev glada, men som Thomas Jonasson minns var man tvungen att krypa till korset och dementera och SVT:s ledning var inte direkt nöjd.

Thomas Jonasson har varit med och spånat fram många aprilskämt. Nu är tidsandan en annan och skämten i media är inte lika vanliga.

Thomas Jonasson har varit med och spånat fram många aprilskämt. Nu är tidsandan en annan och skämten i media är inte lika vanliga.

Fredrik Sjöquist

Aprilskämt utkonkurrerade

– Det var inte bara jag som kom på dem. Hela redaktionen brukade vara med och spåna fram skämten, säger han.

Vad skulle kunna vara ett bra april-skämt i Vaxholm?

– Att Zlatan flyttar tillbaka och börjar träna IFK Vaxholm.

Faktum är att både tidningar och tv var piggare på att aprilskämta förr i tiden. Det var också vanligt att man efteråt kunde läsa långa listor på alla skämt som publicerats från norr till söder.

Varför är det inte lika många april-skämt nuförtiden?

– Det är inte lika lätt att skämta i dag. Mycket av det som går ut på nätet – varje dag – är ju i stort sett som första aprilskämt. Fake news och annat.

”Vitryska strandmuddlaren” (Lirpa lirpa) ställs ut 1:a april varje år på Naturhistoriska museet i Göteborg. Lirpa är april baklänges.

”Vitryska strandmuddlaren” (Lirpa lirpa) ställs ut 1:a april varje år på Naturhistoriska museet i Göteborg. Lirpa är april baklänges.

Håkan Berg/Göteborgs Naturhistoriska Museum

För SVT:s del tog det slut när Christina Jutterström tog över som vd 2001, efter Sam Nilsson.

– Vi skulle vara seriösa och inte hålla på med sådant, säger Thomas Jonasson.

Var det rätt?

– Ja. I dag tycker jag nog att det känns rätt.

Saknar du skämten?

– Inte i största allmänhet. Men visst, om de är gjorda med finess.