Många stockholmare har arbetat hemifrån under coronaåret 2020. I samband med det verkar intresset för våra fyrbenta vänner ha skjutit i höjden.

Under 2020 ökade antalet nyregistreringar av hundar i hela Sverige med elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet och bland de högsta någonsin sedan hundregistret började föra statistik på 1950-talet.

De flesta som bestämmer sig för att bli med jycke brukar göra det till sommaren. Men redan under mars och april förra året ökade antalet nya hundägare i Stockholm.

– Och så har det fortsatt året ut, säger Hans Rosenberg från Svenska kennelklubben.

Härmar grannen

Han och hans två hundar Ryssen (mops) och Jack (curly coated retriever) märker av en ökad trängsel i parkerna. Närmare en miljon hundar finns registrerade i Sverige, varav drygt 140 000 av dem bor i Stockholms län.

Hundarna blev 6,8 procent fler i länet förra året, vilket innebär att det nu går en hund på var sjuttonde länsbo.

– Det är nu fler hundar i Stockholm än någonsin. Det blir lätt så att när andra människor skaffar, vill man själv ha, säger Hans Rosenberg.

Att det här kan medföra ett liknande problem som med ”sommarkatter”, som lämnas vind för våg när intresset svalnat, tror inte Hans Rosenberg.

– Nej, vi har hittills inte märkt av någon ökning i det hänseendet, så förhoppningsvis är det inte så. Men har man köpt fel ras och inte kan ta hand om sin hund ska man absolut inte försöka sälja hunden på Blocket. Vänd dig till Svenska kennelklubben.

Vad är det viktigaste man ska tänka på innan man skaffar hund?

– Vilken hund som passar just dig. Varje ras är unik och framavlad av ett speciellt ändamål. Den finska röda spätsen är ju söt, men det är en fågelhund och kommer skälla hela dagarna, då kan man inte gå runt och säga tyst hela tiden. Det gäller att välja rätt hund, det finns en ras för alla.

Är det positivt att så många har hund nuförtiden?

– Absolut. Forskning under många år visar hur stor betydelse hundar har på vår hälsa och välbefinnande. Man får rutiner, man tar sig ut och en hund lyssnar alltid, säger Hans Rosenberg och avslutar:

– Det är viktigt att ta reda på vad som gäller att vara hundägare i Stockholm. Du måste ta ansvar för din hund om det ska fungera. Vi ska alla få plats i den här staden, både hundägare och alla andra.

Anna Segerström med Bella, 4 år, Norra Ängby:

– Jag tror folk passar på när de jobbar hemma och har tid. Det är mycket valpar ute, jag har träffat flera som både skaffat hundar och katter under pandemin.

Kaj Möller med dotterns hund Romeo, 5 månader, Norra Ängby:

– Många jobbar hemma och passar på. Men inte bara barnfamiljer, utan jag har sett många pensionärer också. Men det återstå att se vad som händer med hundarna sen när pandemin är över.

Marianne Svedbom med Enzo, 13 år, Norra Ängby:

– De har mer tid. Även äldre som varit ensamma kanske väljer att skaffa hund. Jag har dock hört att priserna på valpar har gått upp väldigt mycket.

Caroline och Jens Kjaergaard med Rufus, 8 år, och Dante, 7 månader, Smedslätten:

– Alla jobbar hemma. Vi ser otroligt mycket valpar ute nu. Däremot finns det en risk att folk inte kan ta hand om hundarna när det återgår till det normala igen.

Gunilla och Jan Molarin med Nellie, 13 år, Happy, 4 år, och Samba 8 månader, Höglandet:

– Folk är hemma mer. Däremot har ju Hundstallet flaggat för att de är oroliga för att folk ska tröttna när pandemin väl är över.