Den 28-årige Tibblebon Hampus Romu-Widell är till vardags brandman hos brandkåren Attunda.

På sin fritid gillar han att vistas ute i naturen, syssla med klättring, och allt som utomhuslivet erbjuder. Vintertid blir det därför en hel del vinterbad.

– Jag har badat vinterbad i två tre år. Ganska nyligen köpte jag en issåg. Det är en två meter lång såg som man använder för att såga upp ett hål i isen med, säger han.

Hampus berättar vidare att han brukar gå ner till Lillsjön för att ta ett iskallt svalkande dopp kanske en eller två gånger i veckan vintertid.

Hampus Romu-Widell sågade upp en isränna från Lillsjöns strandkant och fram till sitt gamla hål. Isblocken som Hampus sågade ut ställde han upp som skydd, dessa har väckt frågor hos Upplands-Broborna.

Hampus Romu-Widell sågade upp en isränna från Lillsjöns strandkant och fram till sitt gamla hål. Isblocken som Hampus sågade ut ställde han upp som skydd, dessa har väckt frågor hos Upplands-Broborna.

Hampus Romu-Widell

Ränna från stranden

Han beskriver att han ”fick feeling” och blev sugen på att testa sin nyinköpta såg samtidigt som han skulle bada nyligen.

– Jag hade ett hål sedan tidigare som hade fryst igen lite, men så tänkte jag att det vore kul om man kunde gå i från stranden fram till hålet. Så då sågade jag ut isen som en ränna fram till mitt gamla hål.

Sanningen om "hajfenorna"

Isblocken som Hampus sågade upp ställde han som skydd intill rännan så ingen skulle ramla i som passerade platsen. Det är dessa ”hajfenor” som flera Upplands-Brobor noterat och skickat in bilder på till Mitt i.

Läsarbilden av Hampus "hajfenor"

Vidare berättar Hampus att han även hittade på ett poängsystem för sin isränna. Det låter för den oinvigde som ett system för att mäta hur köldtålig vinterbadaren lyckas vara. Samtidigt erkänner den nyblivne issågsägaren att det sannolikt endast är han själv som hunnit bada i rännan innan den började smälta samman.

Har du planer på fler iskalla aktiviteter framöver?

– Jag har en tanke på att bygga en igloo någon gång, sågen ska passa väldigt bra även för detta, säger Hampus Romu-Widell.