Välbesökt. Enligt mäklaren har det aldrig varit så mycket folk som det är nu på visningar. På bild syns nybyggda hus mellan Blockhusvägen och Täbyvägen. Foto: Stefan Källstigen

Villpriserna fortsätter stiga i Täby i vår

Villapriserna fortsätter att klättra i Täby. De senaste tre månaderna ser man en prisutveckling på över tre procent. Samtidigt är det fler som vill köpa än som vill sälja i Täby.

  • Publicerad 17:56, 29 apr 2022

Om de bara höjer räntan som de pratat om så kommer det ligga stabilt

På tre månader har 139 villor sålts i Täby kommun och priset på villor har gått upp med 3,3 procent. I siffror från Svensk mäklarstatistik kan man se att det är en stadig utveckling sedan i augusti förra året.

Tittar man på de senaste tolv månaderna så har priserna ökat med 11, 6 procent.

– Den positiva prisutvecklingen beror på det klassiska, lågt utbud och hög efterfrågan. Det är lågt utbud på villor och på stora lägenheter samt en hög efterfrågan på dessa, säger John Jägholm, vd och mäklare på Jägholm mäklarbyrå.

Otroligt många på visningarna

Han berättar att det aldrig har varit så många som det är idag på visningarna, speciellt på attraktiva villor. Det verkar som att trenden som startade under pandemin, då alla ville bo större och utanför staden, håller i sig berättar han.

– Ja, folk vill verkligen bo i hus och det är väldigt mycket folk på visningar. För ett tag sen hade vi hade en visning på en villa i Gribbylund och där hade vi 105 visningsanmälningar, säger han.

Treor och fyror populära

När det gäller försäljningen av lägenheter har prisutvecklingen ökat med 1,3 procent de senaste tre månaderna. Kvadratmeterpriset har dock gått ner något sedan januari.

Men det är fortsatt en ökning med 3,7 procent de senaste 12 månaderna.

– Vi ser att treor och fyror har gått väldigt bra, kollar man till exempel på Åkerbyvägen och de klassiska föreningarna i centrala Täby så har de slagit rekord flera gånger i år, säger John Jägholm.

Dyrt med ettor

När det gäller ettorna så har det varit svårsålda sedan 2017 på grund av bolånetak och amorteringskrav, berättar han.

– Förstahandsköparna har inte råd och kvadratmeterpriserna på ettorna har fallit något. Man måste ha en rejäl kontantinsats och en hög lön, säger han.

Hur tror du att priserna kommer att påverkas i och med den väntade ränteökningen?

– Bankerna har blivit lite mer restriktiva med lånen och vart det kommer ta vägen det får man se. Om de bara höjer de räntehöjningar som de pratat om så kommer det ligga stabilt, men om det blir en kraftig räntehöjning vilken oroar bostadsmarknaden så skulle det absolut kunna påverka bostadspriserna.

Så ser prisutvecklingen ut

Villor:

De senaste tre månaderna (januari-mars) har prisutvecklingen ökat med 3,3 procent .

De senaste tolv månaderna så har prisutvecklingen ökat med 11,6 procent.

Mellan januari till mars har 139 villor sålts.

Bostadsrätter:

De senaste tre månaderna (januari-mars) har prisutvecklingen ökat med 1,3 procent.

De senaste tolv månaderna så har prisutvecklingen ökat med 3,7 procent.

Mellan januari till mars har 411 lägenheter sålts.

Fakta: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre

Mycket folk. John Jägholm, vd och mäklare på Jägholm mäklarbyrå menar att det aldrig varit så mycket folk på visningarna som det är just nu.