I mars i år, när Mitt i tog tempen på bostadspriserna i Bromma, låg snittpriset på 15,3 miljoner kronor för en villa och fyra miljoner för en bostadsrätt.

Fastighetsekonomen Cecilia Hermansson slog fast att Bromma är ett attraktivt område att bosätta sig i.

– Det ligger nära Stockholms innerstad, Bromma har tradition av att ha en bebyggelse som attraherar. Vi har några sådana områden, som Bromma, Lidingö, Danderyd, Nacka. Områden som höginkomsttagare söker sig till vilket påverkar priserna.

Prisnedgång

Ett halvår senare finns kvaliteterna kvar, men nya faktorer har tillkommit, som ökad inflation och höjd ränta.

Enligt Svensk mäklarstatistik har villapriserna gått ned med åtta procent i Bromma under första halvåret, bostadsrätter med sex procent.

I juni låg snittpriset för en villa i Bromma på drygt 11 miljoner kronor – en prisnedgång på drygt fyra miljoner sedan i mars.

Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik, konstaterar att antalet husförsäljningar i Bromma under juli var så pass få att det inte ger en rättvis bild av prisutvecklingen för den månaden. Under juni och juli säljs generellt inte heller de dyraste villorna.

Prisutvecklingen på villamarknaden går dock inte att bedöma på snittpriset, enligt Hans Flink.

– Ett hus som säljs billigt ena veckan kan säljas dyrt andra veckan, säger han.

Mer rättvisande är att jämföra försäljningspris med taxeringsvärden, k/t-talet.

– Det talar om hur mycket en köpare är beredd att betala i förhållande till taxeringsvärdet, säger Flink.

För Brommas del fick den som i januari sålde villan ut 93 procent mer än taxeringsvärdet enligt beräkningsmodellen, i juni 78 procent mer.

Tillfällig bostad

Domino Stålvant är uppväxt i Bromma och bor numera i innerstan, men hyr tillfälligt sina föräldrars villa i Bromma ihop med pojkvännen.

– Jag blir förvånad, jag trodde inte priserna skulle gå ned här, säger hon.

Domino Stålvant vill flytta tillbaka till Bromma efter att ha provat på innerstan. Men att köpa hus här är inte möjligt för ett ungt par, oavsett vikande priser, låter hon förstå.

– Det är drömmen, men i dag är det helt omöjligt.

Årets hittills dyraste Brommavillor, enligt de större bostadssajterna, är ett 300 kvadratmeter stort hus som enligt sajten Booli såldes i mars för 74 miljoner, och en lika stor elvarumskåk som såldes för 32 miljoner, enligt Hemnet. Billigast har ett hus på 65 kvadrat för 1,4 miljoner varit enligt Booli.

Intresset för att köpa hus i stadsdelen har dämpats, konstaterar Jonas Mattsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Bromma.

– Det finns spekulanter men de är färre. Köparna är mer försiktiga.

Samtidigt finns det fördelar, anser han.

– Det är lättare att köpa ny bostad vilket gör hela bostadsbytarprocessen mycket enklare än för ett halvår sedan.

Pär Gunnarsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Bromma, tror att prisfallet lokalt kan vara betydligt större än det ovan redovisade.

– Anledningen är att statistiken bara redovisar sånt som blivit sålt.

Jonas Matsson tror inte på någon "avgrundsdjup svacka" framöver utan på stabiliserade priser. Pär Gunnarsson för ett liknande resonemang.

– Jag tror att en stor del av prisnedgången redan varit. Fortfarande är det bostadsbrist i Stockholm och låg arbetslöshet.