Tonåringar som skjuter in i lägenheter, restaurangentréer som sprängs sönder, farliga föremål, vapen och biljakter. Den senaste tidens händelser i Stockholm har fått polisen att jobba dygnet runt för att försöka bromsa våldsutvecklingen. Extra resurser har kallats in och regionpolischef Mattias Andersson säger att de kommer närmare och närmare, och att de vet exakt vilka som är involverade i gängen och att de kommer bryta kaoset.

Men även kommunen arbetar med det akuta läget.

– Kommunen är direkt på plats och arbetar med trygghetsvärdar och direkt uppsökande verksamhet. De knackar dörr i berörda områden för att erbjuda stöd och hjälpinsatser, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Jobba med hela familjer

Samtidigt pågår de allra flesta människors liv som vanligt. Vardagen ska funka, maten ska lagas och barn ska till skolan. Här ligger också kommunens kärnarbete, för det är inte det akuta arbetet som ligger tyngst på kommunens axlar. Stockholmarnas vardagliga liv ska fungera samtidigt som staden på allvar se till att stoppa nyrekryteringen.

– Det är en fruktansvärd utveckling att det kryper ner i åldrarna och det gör att vi måste fokusera redan från förskoleåldern med att snappa upp barn och jobba bredare med hela familjer.

Kan föräldrar känna sig trygga med att skicka iväg barnen till stadens skolor?

– Så som det ser ut nu är skolorna en relativ trygg plats och de vuxna har ansvar för att se till vilka som är på skolan. Det är klart att känslan av otrygghet ökas på, men det är positivt att stockholmspolisen får fler poliser nu. Vi måste vi bryta utvecklingen att våra barn luras in i gängkriminella miljöer. Det är ett tufft jobb och vi lyckas inte i alla delar. Men målsättningen är att inga unga ska dras in i kriminalitet.