Det är eftermiddag i Viksjö centrum. Högstadieungdomar flockas utanför Ica.

Plötsligt vrålar en moped förbi i hög hastighet genom centrum. Barnvagnar och pensionärer makar på sig. Kort därefter följer en till i lika hög hastighet.

Buskörningen på gångvägar retar gallfeber på många Järfällabor. Särskilt i Viksjö är det många som ringer polisen och klagar.

De unga mopedister som Mitt i träffar menar att ilskan mot buskörarna spiller över på alla.

– Många ser oss som ligister eller kriminella trots att vi inte gjort något. Bara man står bredvid en moppe får man skit. Det finns några som kör dumt, men inte alla, säger en av ungdomarna som står vid mopedparkeringen utanför Viksjöskolan.

Blir utskällda

Mopedisterna som vi träffar blir ofta utskällda av äldre. Många hytter med näven eller skriker efter dem.

– En gång var det en gubbe som stack fram sin käpp när jag kom åkande. Man läser också hela tiden på Facebook i grupper som Varning i Viksjö, att folk skriver att ”åh nej nu är det mopeder här utanför igen!”.

För att komma åt dem som buskör har polisen i Järfälla nu tagit fasta på problemet i ett av årets medborgarlöften.

– Det här är något som många invånare ringer till oss om, säger kommunpolisen Margaretha Abacioglu.

Hon tror att många kan komma att ifrågasätta huruvida just mopedåkande bör vara så här prioriterat för polisen, att man i stället bör satsa mer på grövre kriminalitet.

– Våra medborgarlöften är till för medborgarna och det är många som upplever det här som ett stort problem. Då måste vi lyssna till det.

Föräldrarna kan åka dit

Att köra på gångvägar, eller med en trimmad moped, kan innebära att föraren gör sig skyldig till olovlig körning. Det kan leda till konsekvenser för ungdomarna, men även för föräldrarna som kan åka dit på tillåtande av olovlig körning. I värsta fall kan det leda till indraget körkort.

– En del ser inte buskörning som ett stort problem, och många känner inte till om mopeden exempelvis är trimmad. Vi satsar nu på att uppmana föräldrar att de ska få bättre koll på vad ungdomarna gör.

Men det är inte bara mopedkörning på gångbanor som är problemet. Mopeder och motorcrosser används också inom den grova organiserade kriminaliteten.

– Många transporterar både droger, vapen och pengar i mopeder. De har också använts i skjutningar. Med hjälp av samverkan med fastighetsbolag och genom tips från allmänheten kan vi hitta de här stulna mopederna.

Men det är ingenting som ungdomarna Mitt i talar med känner till. För dem är mopeden bara ett sätt att ta sig fram.

– Ofta åker man ett gäng kompisar, ibland har man med sig en bärbar högtalare. Man åker till badplatser, till Barkarby, ibland har vi åkt upp till Kungsängen, säger Elvira Sammeli Lundberg, 15.

På frågan varför vissa kör på gångbanor tror ungdomarna att det beror på att det går fortare.

Vet deras föräldrar om att de buskör tror ni?

– Ja absolut, men de flesta bryr sig inte om det, säger Rasmus Ernstell, 15.

En moped klass I får åka i max 45 kilometer i timmen. Men med några enkla medel går det att få den att köra betydligt fortare än så.

I polisens medborgarlöften kommer polisen använda sig mer av sina egna motorcykelförare och prata mer med ungdomar och föräldrar om trafiksäkerhet. Dessutom utlovar de tio kontroller vid skolorna.

Men den typen av insatser tror inte ungdomarna i Viksjöskolan på. Det är nämligen vanligt att ungdomar varnar varandra om kontroller. Polisen tror ändå att det får genomslag.

– Det är vanligt med alla trafikkontroller. Men vi kommer ha en motorcykelförare med särskild kompetens gällande mopeder och motorcrosser. Kontrollerna är också bara en del av satsningen, säger polisen Margaretha Abacioglu.