– Man tar alltid höjd för överraskningar vid grundarbeten, säger Robert Klingvall, projektledare för kajrenoveringen på Vaxholms stad.

Det är nu klart att grundarbetet i Österhamnen blir färdigt först i juni, och inte i maj som man först hoppats.

Anledningen: Den gamla betongen som hittades på botten vid kajen i vintras.

Nya ritningar

I stället för att bli en stadig grund att fästa de nya sponten på, visade sig en del av betongen, från en decimeter till drygt en meter tjock, ligga på lera och grus och måste därför borras och knackas loss.

– Det blev stillestånd under nästan två veckor. Paradoxen var att alla på kontoret fick jobba jättemycket med nya ritningar, samtidigt som de som jobbade på fältet fick gå hem, berättar Robert Klingvall.

– Vi vet inte varför man lagt dit betongen, eftersom ritningarna på den gamla kajen fortfarande saknas. En gissning är att man lagt ett rasskydd. Man har haft både hängslen och livrem när man byggt.

I slutet av mars var en sträcka på 25-30 meter rensad från betong och 27 mars återupptogs spontningen.

Tidigare i år har 150 meter spont – kajens front mot havet – monterats, så lite mindre än hälften återstår att göra.

När är det klart?

– Grundläggningen i Österhamnen ska bli klar till midsommar, men sedan ska mer arbete göras - man ska gjuta krönbalkar, och göra mark- och VA-arbeten.

Bergrum under kajen

Enligt Robert Klingvall påverkar den försenade spontningen inte övriga arbeten, eftersom man ändå planerat att ha sommaruppehåll.

Räknar ni med fler överraskningar framöver?

– Alltså ja. När man gräver i marken kan man stöta på vikingahjälmar, ledningar som inte går som de ska eller militära grejer. Men det finns med i våra beräkningar. 

Är det troligt?

– Det kan finnas bergrum. Försvaret har sagt att det inte finns något hemligt där, men en text från 1970-talet som vi sett omnämner ett bergrum för nödvatten på kajen. Men det är oklart när det skulle vara byggt.

Vad skulle kunna vara värst?  

– Jag skulle säga fornfynd, men det är inte troligt. Det skulle vara det värsta för både tidsplan och ekonomin. Då kommer arkeologer och gräver ut. Det skulle inte vara roligt för min projektbudget.

Bygget av kajen i Österhamnen 1965. Nu ersätts den gamla kajen av en ny.

Bygget av kajen i Österhamnen 1965. Nu ersätts den gamla kajen av en ny.

Vaxholms stad (via Vaxholms hembygdsförening)

Våren 2025 beräknas Österhamnen vara helt klar, sen återstår att renovera Söderhamnen och Västerhamnen.