Mattias Lingvall, Therese Wallin, Patrik Bolin, Sacha Wallin, Mia Dahlberg och grundaren João Paulo har roligt medan de arbetar. Foto: Sacharias Källdén

"Vi lagar mat med kärlek åt dem som behöver det mest"

När João Paulo blev arbetslös beslöt han att göra något gott för andra. Han grundade "Alla ska få mat". I Västberga gård lagar han och andra eldsjälar mat åt utsatta människor.

  • Publicerad 06:30, 28 jan 2022

Det känns supergivande att göra något för andra.

Tisdag förmiddag betyder matlagning i Västberga gård. Då träffas ett gäng på 6–7 personer i köket för att hacka grönsaker och rotfrukter och koka välsmakande soppor och grytor. Under några intensiva timmar lagar de mat åt 150–200 utsatta och hungriga människor.

– Matlagning är min passion. Här lagar vi med kärlek åt dem som behöver det allra mest, säger João Paulo och rör försiktigt i en fisksoppa med lax, torsk, pumpa, purjolök och vitlök.

I mars 2020 grundade João Paulo föreningen "Alla ska få mat". Pandemin hade just brutit ut och han var arbetslös. Samtidigt såg han utsatta och hemlösa människor runt om i staden och kände att han ville göra en insats.

– Jag startade en Facebookgrupp och lade ut information om vad jag ville göra och frågade om folk ville hjälpa mig att ge mat åt hungriga, berättar han.

João Paulo, grundare av "Alla ska få mat", älskar att laga mat och brinner för att hjälpa andra. Foto: Sacharias Källdén

"Ger en varm känsla"

Gensvaret blev stort och en arbetsform tog snabbt form. Den går ut på att den som vill bidra swishar pengar till "Alla ska få mat". För pengarna köper João Paulo råvaror som han och andra ideella krafter lagar mat av. Sedan delar de ut 150–200 matlådor runt om i staden.

– Att hjälpa andra på det här sättet ger en varm känsla. Jag går alltid härifrån med ett välmående i kroppen. Samtidigt som man gör något bra umgås man och har roligt, säger Mia Dahlberg som ställer fram portionslådor i långa rader i väntan på att maten ska bli klar.

Sacha Wallin, Therese Wallin, Patrik Bolin och Mattias Lingvall är med i "Alla ska få mat", som ger mat åt utsatta. Här tärnar de potatis och pumpor i köket i Västberga gård. Foto: Sacharias Källdén

Flinka fingrar

Den här tisdagen står det morots-, potatis- och broccolisoppa på menyn, utöver fisksoppan som nämndes ovan. Äkta paret Therese och Sacha Wallin står mitt emot varandra och tärnar potatis med flinka fingrar.

– Jag har alltid varit engagerad i att dela ut mat till hemlösa, både i Sverige och utomlands. Det känns väldigt bra att kunna hjälpa till här, säger Therese Wallin som varit med i gruppen länge och nu har tagit med sig Sacha.

– Jag är ny för i dag, så jag är en riktig färsking! Jag kommer gärna tillbaka. Det känns supergivande att göra något för andra. Jag som är nykter narkoman vet hur stort behov av hjälp det finns, säger hon.

Den ideella föreningen "Alla ska få mat" kom till som en följd av pandemin. Foto: Sacharias Källdén

Är utvisningshotad

Stämningen är ljus i det lilla köket. Men det finns ett stort orosmoln. I oktober 2021 fick João Paulo ett utvisningsbesked från Migrationsverket, efter att ha varit i Sverige i sju år. Orsaken var, kortfattat, att han blivit arbetslös och inte hittat ett nytt arbete inom den tid som krävdes i hans arbetstillstånd.

Beslutet har överklagats och en protestlista har skapats på nätet.

– Jag har kämpat för att hitta jobb under coronapandemin men inte lyckats. Därför vill man utvisa mig. Det är väldigt stressande och jag mår inte så bra. Jag är gift och har mitt liv här, säger João Paulo, som kommer från Brasilien.

Arbetet med "Alla ska få mat" ger honom andrum från oron. Både värmen från medhjälparna och glädjen hos dem som får maten håller honom uppe.

– Det är en fantastisk känsla att vara här, säger han med eftertryck.

Över 4 000 medlemmar på Facebook

Grundtanken med den ideella föreningen "Alla ska få mat" är att laga och dela ut mat åt ekonomiskt och socialt utsatta personer.

Både företag och privatpersoner möjliggör verksamheten, genom bidrag.

João Paulo startade verksamheten i mars 2020. Numera lagar man maten i Västberga gård, en tisdagsförmiddag i veckan.

Den ideella föreningen Ny Gemenskap, som hyr Västberga gård av Stockholms stad, lånar ut lokaler kostnadsfritt till "Alla ska få mat".

Den som vill hjälpa till kan kontakta föreningen, via sajten allaskafamat.se eller Facebookgruppen, som har över 4 300 medlemmar.

Man hjälper till när man själv vill och har tid och binder inte upp sig för något.

Visa merVisa mindre