När Mitt i ringer upp kommunens tekniska chef, Frank Renebo, för att ställa frågor om dagvattenproblematiken i Kairo, hörs en djup suck.

– Det här är ett långdraget problem och tyvärr inte helt enkelt att lösa.

Han bekräftar att något troligtvis hände när kommunens entreprenör kom åt ledningen, så att den skadades, under byggandet av gång- och cykelvägen intill Runsavägen 2020–2021.

– Det gamla röret klarade kanske precis kapaciteten av dagvattnet, men inte det nya som lades in i ledningen. Dimensionen räckte inte.

Han säger att en del av problemet ligger i att Trafikverket äger Runsavägen – kommunen endast trottoaren. Kommunen måste därför ha tillstånd av Trafikverket för att reparera kulvertledningen.

– Vi försöker hitta ett sätt att gräva upp utan att vi gör fel. Vi har gjort upphandling med en entreprenör för att få till en lösning och hoppas att det är klart i vår.

Stopp i dagvattenbrunnar

Han berättar att det var mycket vatten på Runsavägen för några veckor sedan. Då blev det även stopp i dagvattenbrunnarna längs med vägen

– De hamnade på kommunens ansvar i och med att vi byggde trottoaren. Då har vi brustit, och var där och rensade brunnarna med spolbilar. Men är det översvämning inne på fastigheterna är det inte vårt ansvar. 

Tekniska chefen hänvisar till regeln om lokalt omhändertagande av dagvatten, LOD.

– Det är inskrivet i detaljplanen att fastighetsägare ska ta hand om dagvattnet på sin tomt, som till exempel genom infiltration eller stenkista. Men stenkistor kan också bli fulla – precis samma problem som vi hade med stenkistorna dit dagvattenbrunnarna på vägen leder.

Är det rimligt att boende hamnar i kläm på det här sättet? De vägras ju ersättning från sina försäkringsbolag innan ledningen under Runsavägen är åtgärdad.

– Vi vill verkligen ordna så att ingen inte sitter i kläm och det är därför vi fortsätter jobba för att ta oss till en lösning även om det i det här fallet visat sig vara särdeles svårt. Tyvärr är det så att alla som drabbas av skador av det här slaget behöver gå via sitt försäkringsbolag – det är inget vi kan ändra på.

Frank Renebo pekar på att det är ett problematiskt område att bygga hus i.

– Förr byggde man alltid hus på en kulle för att slippa vatten. Här får man vattnet från skogen och smältvatten som ska passera en rad tomter ner mot Mälaren.

Han berättar att kommunen även jobbar på en lösning på längre sikt.

– Vi anlägger en våtmark, en mosse, uppe i skogen. Den ska utöver biologiska värden fördröja vattnet att rinna ner. Då kan mycket hinna avdunsta och ge en långsiktig lindring av problemet.

Men de uppdämningar som nu har gjorts verkar göra att vattnet i stället tar en annan väg?

– Vi har dämt upp med stockar och ris i bäcken för att börja etablera mossen. Nu visar det sig att vattnet inte följer bäckfåran utan sprider sig på fel sätt, men det kommer att rätta till sig när mossen är anlagd fullt ut.

Frank Renebo pekar också på de stora vattenflöden som varit sista tiden.

– Det finns mycket vatten i alla system överlag nu. Alla skogar vattnar ur sig och vattenståndet i Väsbyån, Norrviken och Mälaren är högt. Vi kan inte helt skydda oss mot den stora vattenmängden.