Kommundirektör. Johan Lindberg, kommundirektör i Danderyd, kommenterar förtalsanmälan mot Maria Mandahl. Foto: Erik Somnäs

"Vi har ett arbetsmiljöansvar"

Kommundirektör Johan Lindberg var den som skrev under förtalanmälan. Enligt honom grundar sig anmälan i en fråga om arbetsmiljö.

  • Publicerad 11:30, 5 jun 2021

Kommundirektör Johan Lindberg, som undertecknade förtalsanmälan mot Mandahl, meddelar att han inte vill kommentera JO-anmälan.

– Jag har ingen anledning att kommentera varför vi har JO-anmälts eftersom jag inte har tagit del av den. Det jag kan säga är att det självklart är en demokratisk rättighet att påtala missförhållanden om man anser att man blivit illa behandlad, säger han.

Han välkomnar dock en utredning.

– Det här har blivit en infekterad fråga, som jag ser ett värde i att utreda ordentligt.

Den 27 maj lämnades JO-anmälan in till Justitieombudsmannen.

Mitt i frågar Johan Lindberg om de skulle ha tänkt annorlunda idag, kring att förtalsanmäla en förtroendevald i kommunen.

– Det är svårt att säga och kan framstå som kontrafaktiskt, man ska ha respekt för den enskilda händelsen som sådan. Och man ska vara lite varsam att dra generella slutsatser.

Enligt Johan Lindberg gör de flera anmälningar varje år – och så väger de inte in om personerna är förtroendevalda eller ej.

– Det spelar ingen roll. Vi har ett arbetsmiljöansvar i den här frågan, det var därför vi anmälde.

Bland annat Centerpartiet har ifrågasatt kommunledningens praxis, när man misstänker förtroendevalda för brott. Under kommunstyrelsens senaste möte lyfte även Sverigedemokraterna frågan i en motion, om att uppdatera rutiner kring arbetsmiljöarbetet på kommunen.