När Mejram presenterar sin pojkvän Ros för sin bästa vän Viljan tar relationen en ny vändning – Ros och Viljan blir förälskade i varandra. Ur det utvecklas en historia om kärlek, hur man tar hand om varandra och om egna och andras gränser. 

– Det är en pjäs om förälskelse och vänskap och hur man vill leva sitt liv där man befinner sig, säger regissören Maria Salah.

I fredags, 16 februari, var det premiär ”Så nätterna” på kulturhuset i Skärholmen. Pjäsen är ett nyskrivet tringeldrama som tar avstamp i William Shakespeares sonetter. Temat är kärlek, mod, svartsjuka och framtid i en blandning socialrealism och poesi. 

"Så nätterna" vänder sig till ungdomar från 14 år och uppåt. 

– De åren kan vara omvälvande, vi går från barndom till ungdom och ung vuxen. Så nätterna berättar om att livet innehåller både skönhet och smärta, att vi alla delar det oavsett ålder och att det är okej att livet innehåller både och, säger Maria Salah. 

Regissören Maria Salah och dramatikern Tova Gerge.

Regissören Maria Salah och dramatikern Tova Gerge.

Angie Gray

Vill ingjuta hopp att våga

I pjäsen lyfts bland annat de olika bilder och känslor som existerar samtidigt och hur förälskelse ofta bygger på projektioner och idéer om hur den andra personen är eller ska vara. Men också hur man får ihop allt när de idéerna krockar med verkligheten. Hur förälskelsen kan få vara himlastormande samtidigt som man förhåller sig till den verkliga personen som finns bakom. 

Trots att pjäsen tar avstamp i Shakespeares sonetter skiljer den sig också avsevärt från dessa. En viktigt skillnad är att det är en berättelse och inte lösryckta betraktelser. En annan är att det finns en stark kvinnogestalt med en egen röst och en egen vilja. 

Och även om det är ett triangeldrama betonar manusförfattaren Tova Gerge att det inte handlar om att leva i eller utveckla en relation i tresamhet. 

– Den handlar om tre personer som har starka relationer till varandra som hela tiden förändras. Hur man navigerar i det och tar hand om att försöka vara nära två personer som också står nära varandra. Tre är ett komplext relationsmönster både på dagis och mellan syskon och föräldrar, säger hon.

Vad hoppas ni att pjäsen ska förmedla till ungdomar?

– Lev! Det är värt det. Att bli förälskad kan vara läskigt, men det är så värt det. Det gäller mycket i livet generellt, saker kan göra oss rädda men vi behöver våga för det är värt det, säger Maria Salah.