Förbannelse? I hörnet av Verkstadsgatan/Långholmsgatan har sex restauranger öppnat de senaste tio åren – och försvunnit en efter en.

Verkstadsgatan 3 - Söders bermudatriangel

I hörnet av Verkstadsgatan/Långholmsgatan ligger Södermalms bermudatriangel. De senaste tio åren har sex restauranger tagit över lokalen – och försvunnit en efter en.

  • Publicerad 20:38, 29 nov 2020

Stolarna ligger upp och ner på borden. Fönstren gapar tomt in i mörkret.

Panda köket är det senaste i den långa rad av restauranger som plötsligt försvunnit.

Knappt någon i området visste att restaurangen öppnat, än mindre att den stängt på grund av coronaviruset. ”Vi öppnade i februari och stängde i april. Öppnar inte igen”, skriver restaurangen i ett meddelande till Mitt i.

På Verkstadsgatan 3 har sex restauranger öppnat och stängt de senaste tio åren.

– Det är lite märkligt måste jag säga. Så har det varit i många år, säger Ercan Özcan som drivit två restauranger mittemot i nästan 20 år.

QUIZ! Stockholmare, minns du vad som låg här förut?

Panda köket öppnade i februari i år och stängde någon månad senare. Foto: Emil Salmaso

2009 låg nygamla Taj palace på Verkstadsgatan. Men restaurangen finns inte med i dokument från Stockholms stads miljöförvaltning. Foto: Google

Första budgetindiern

Adressen har en lång historia av indiska restauranger som började med stans första hålet i väggen-indier, Bombay Kebab, som öppnade i mitten av 80-talet och långt in på 90-talet lärde stockholmarna äta budgetindiskt. Stället var en hit, då, med lång kö längs Verkstadsgatan.

Men någonting har alltså hänt med adressen sedan dess, och det ena restaurangkonceptet efter det andra har avlöst varandra. Salam Bombay stängde i samband med att Restaurangvärlden rapporterade om snusk i köket. Efterföljaren Simply Pam’s sågades av DN:s krogkommission, maten var för dyr och personalen pratade dålig svenska. Stockholm curry house kom och gick.

Sedan tog komiker över lokalen.

– Jag är inte en sådan som klagar i vanliga fall, men det här var outhärdligt, säger en granne i huset.

Släng händerna i taket

Hamburgerhaket Sloppy seconds serverade öl och små hamburgare. På onsdagar uppträdde stand up-klubben Bad company.

– Den gick hem, men det var förfärligt! Det dunkade i hela huset när de spelade musik, det vibrerade i mina öron av den höga basen. Det var så hemskt, jag trodde inte att man kunde få till ljudvågor som får det att skaka i hela huvudet!

Flera i huset klagade.

Simply pam's tog över 2011. En av få restauranger på Verkstadsgatan 3 med serveringstillstånd. Foto: Google

Ma chere cuisine tog över 2014. Två år senare anmälde någon till stadsbyggnadskontoret att restaurangens skylt satt för långt ner för snöröjare. Eftersom tomten ägs av fastigheten fick skylt och uteservering vara kvar. Foto: Google

Som katt och hund

Klubben gick upp i rök och den franska krogen Ma chère cuisine tog över lokalen. Bistron blev relativt långlivad med sina tre, fyra år, sammanfattade av lika många recensioner.

Den första ansåg att restaurangen hade gott vin men dålig musik och berättade om en hund som juckade på en gästs arm. Den andra var inte nöjd med maten och vredgades över en väldigt ostädad toalett som ska ha luktat ”väldigt mycket kattkiss”. Den tredje klagade på dålig service, missmatchade menyer och matförgiftning.

– Cuisine kanske hade för höga priser, lite för exklusivt för att vara här, tror jag. Men det är märkligt att just den platsen inte går. Den byter ägare hela tiden, säger en granne.

Varför då?

– Jag vet inte om det är därför, men vi hade problem med råttor i vårt soprum. Det tog månader att sanera men nu ska det vara okej.

Populär afghan i innerstan

I mars 2018 öppnade innerstans första afghanska restaurang. Lilla Kabul med en populär buffé bland Hornstullsbor. Att restaurangen hamnat i en lugn del av Hornstull bekymrade inte den dåvarande ägaren.

– Det kommer att hända mycket här i området tack vare oss. Vänta några månader bara så kommer du få se, sa han inför öppningen.

Året därpå anmäldes tre misstänkta fall av matförgiftning och två dagar in på 2020 upphörde restaurangen.

Det sjunde inseglet

Mittemot Verkstadsgatan 3 har Därmedpasta, Ramblas och La casa legat i snart 20 år. Krögaren Ercan Özcan, som grundat två av dem, får inte ekvationen att gå ihop.

– Det har aldrig öppnat något bra där och jag tror att det kan bero på kvaliteten. Det har alltid varit halvdant. Annars brukar det fungera bra om man anstränger sig, säger han.

Nu har restaurang Tocayo ställt sig näst på tur, och ger sig in bland tusentals maträtters själar, försvunna i Hornstull.

Verkstadsgatan 3:

Kommande - Restaurang Tocayo

Februari 2020 - Panda köket.

2018 - Lilla Kabul.

2014 - Ma chere cuisine

2013 - Stockholm curry house.

2012/2013 - Sloppy seconds.

2010 - Simply pam's.

(2009 - Taj palace.)

2008 - Salam bombay.

Visa merVisa mindre