Efter valet 2018 chockade Miljöpartiet nästan sig själva när de, efter 20 år i opposition, beslöt att ansluta till Solnas blå allians.

Ett styre som de tidigare kritiserat och velat avsätta.

Rätt beslut, anser Bernhard Huber (MP) nu när mandatperioden gått.

– Det finns en idé om att det går att påverka i opposition, men det är en tydlig skillnad att ingå i ett styre. Då får man igenom saker. Det har varit väldigt lärorikt.

Huber radar upp exempel som han menar att Miljöpartiet bidragit till: en klimatstrategi, nya bussfiler och energieffektivisering i skolor.

Kan samarbeta med alla – utom SD

Baksidan med att få vara med och bestämma är att man ibland får stå till svars för beslut man inte själv drivit fram, menar han.

– Det var såklart jobbigt med nedläggningarna på Skytteholms- och Bergshamraskolan. Vi har från början sagt att vi vill höja både skolpeng och skattesats. Med mer resurser är det lättare att hantera dåliga elevunderlag tillexempel.

Vill ni styra med blåa eller röda efter valet?

– Vi går inte in med nån tydlig favorit. Politiskt står vi närmre S och V men bland de borgerliga partierna har vi varit det parti som tagit hand om Solnas miljö- och klimatarbete, det är också ett bra upplägg.

Finns det något parti ni inte samarbetar med?

– Sverigedemokraterna, på grund av deras politik och bakgrund.

S, M, V, C, L och KD gör samma uteslutande, med ungefär samma motivering, som Miljöpartiet.

Det enda parti som tycks öppna för alla är Sverigedemokraterna själva.

Vilka respektive parti helst krokar arm med i ett styre efter valet är, förstås, en annan femma. Se svaren – några tydliga, andra mer fluffiga – här nedan.