Golvet har buktat i över en månad. Fläktar har brummat i ett av omklädningsrummen som spärrats av med rödvita band. Delar av väggarna hade redan tagits bort. På tisdagen stängdes halva Sigfridsborgs sporthall av.

”Skadan upptäcktes fredagen den 17 februari när vatten läckt ut på golvet utanför ett städförråd. Det är en rörkoppling som har brustit och orsakat vattenskada”, skriver Karin Bergsman, gruppchef för Nacka kommuns lokalförvaltning.

En vecka senare, den 24 februari, undersöktes skadorna av fukttekniker. 

”I städförråd, uppehållsdel, entré och omklädningsrum påträffades kraftigt förhöjda fuktvärden i nederkant väggar av plyfaskivor och målad gips”, skriver teknikern i sin rapport.

Kakelväggarna på toaletten intill städförrådet ”har mycket höga fuktindikationer cirka 45 centimeter upp från golv”.

Sporthallens golv närmast städförrådet ”blåsor i matta på ett flertal ställen, vid stickprov visar det kraftigt förhöjda fuktvärden”.

River golv och väggar

För att kunna fortsätta med ”fuktkontroll och avfuktning” rivs 120 centimeter av gipsväggar och plywoodskivor i städförrådet ”och klinkersockel avlägsnas”. 

Även i omklädningsrummet, uppehållsdelen och korridoren ska klinkersockeln tas bort och och 45 centimeter av väggen tas bort. I ska ”övergolv med matta och underlag av spontade spånskivor i sporthall öppnas för vidare inspektion, fuktkontroll och avfuktning tills godkända fuktvärden erhålls”.

”Vi beräknar att sporthallen delvis kommer vara avstängd fram till sommaren. Vi planerar att halva sporthallsytan kommer fortfarande kunna användas under tid för återställning”‚ skriver Karin Bergsman.

Hur påverkar renoveringen skolan och föreningar? 

”Eftersom sporthallen delvis kan vara öppen men i begränsad omfattning är därmed påverkan även begränsad för skola och föreningar.”

Hur kunde rörkopplingen brista i en så ny hall?

”Givetvis är det olyckligt när skador uppstår och i dagsläget fokuserar vi på att återställa sporthallen så snart det bara går och under tiden pågår utredning kring hur skadan uppstod.”