Hässelby hårt drabbat. "Det finns bilägare som drabbas på nytt bara någon vecka efter första stölden", säger Jörgen Karlsson på polisen i Stockholm Nord. Foto: Mostphotos och Mikael Andersson

Västerort hårt drabbat av bildelsstölder

Det tar bara 30 sekunder. Sedan kan den värdefulla katalysatorn från din bil vara stulen. De sluga stölderna har ökar dramatiskt i länet och västerort är bland de mest utsatta områdena.

  • Publicerad 17:14, 1 apr 2021

Stölderna existerade knappt innan 2020

Det ser ut som att några vänner bara meckar med bilen. Två, tre personer på en parkeringsplats höjer upp en bil med en domkraft, drar av katalysatorn, hissar ned bilen och åker iväg.

Det är så den vanligaste typen av bildelsstöld ser ut just nu och Vällingby lokalpolisområde är värst drabbat i norra Stockholm, säger polisens brottsförebyggare Jörgen Karlsson.

"Allra flest i Hässelby"

– Allra flest stölder sker i Hässelby. Även Järfälla är utsatt och till en mindre del även Sundbyberg, Solna och Sollentuna.

Inbrott i bil och bildelsstölder

Preliminär samlad statistik för bilinbrott och bildelsstölder.

Hässelby-Vällingby:

2019: 85

2020: 272

1 jan-1 mars 2021: 65

Bromma:             

2019: 123

2020: 171

1 jan-1 mars 2021: 38

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Västerort drabbat. Stölderna av katalysatorer från bilarnas avgassystem ökar dramatiskt i västerort. "Ofta kan ett väldigt litet område drabbas hårt under en och samma natt", säger Pelle Bengtsson på gränspolisen. Foto: Mostphotos

2020 anmäldes 2 172 stölder av katalysatorer och partikelfilter i polisregion Stockholm. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. 38 procent av stölderna inträffade inom polisområde Stockholm Nord.

I Hässelby-Vällingby ökade det samlade antalet polisanmälda bildelsstölder och bilinbrott med 220 procent under 2020. Ökningen är tydlig även i Bromma, och hittills under 2021 har stölderna av katalysatorer ökat ytterligare.

– Det finns bilägare som drabbats på nytt bara en eller två veckor efter första stölden, säger Jörgen Karlsson.

Katalysatorn renar bilens avgaser, men den innehåller också värdefulla ädelmetaller som platina, rodium och palladium. De är lätta att dra av från bilmodeller från åren 2004-2010.

Jörgen Karlsson, brottsförebyggande samordnare inom polisområde Stockholm Nord. Foto: Mikael Andersson

Det kan räcka med en halv minut för gärningspersonerna att stjäla katalysatorn.

Varit känt i England

Internationella brottsnätverk med fäste i Sverige misstänks ligga bakom merparten av stölderna. Toyota Prius är en av de värst utsatta modellerna. Enligt Pelle Bengtsson, inspektör vid gränspolisen, har det som varit ett känt engelskt problem blivit ett svenskt.

– Stölderna existerade knappt innan 2020. Stöldgodset verkar ofta hamna hos folk som köper upp större mängder katalysatorer och tar det ut ur Sverige, säger han.

Var hamnar katalysatorerna?

– Hos företag utanför gränserna där metallerna utvinns.

Tidigare har bilskrotare drabbats av samma typ av stölder. Jörgen Karlsson har två tips till oroliga bilägare:

– Märk katalysatorn med bilens registreringsnummer eller ta bilen till verkstad och låt en skyddsplåt monteras under katalysatorn.

På bild undersökning av en utsatt bil. "Ofta kan ett väldigt litet område drabbas hårt under en och samma natt", säger Pelle Bengtsson på gränspolisen. Foto: Polisen

Så kan du tipsa polisen

Det snabba tillvägagångssättet gör att polisen vädjar om allmänhetens hjälp att gripa fler gärningsmän. Registreringsnummer, signalement, tidpunkt och andra uppgifter är intressanta för att polisen ska kunna kartlägga och eventuellt lagföra gärningspersonerna.

Ser du pågående brott så ring 112 och vill du tipsa polisen så ring 114 14 och säg ordet "Tips" i talsvar. Du kan också lämna tips på polisens webb.

Visa merVisa mindre