Det ser ut som att några vänner bara meckar med bilen. Två, tre personer på en parkeringsplats höjer upp en bil med en domkraft, drar av katalysatorn, hissar ned bilen och åker iväg.

Det är så den vanligaste typen av bildelsstöld ser ut just nu och Vällingby lokalpolisområde är värst drabbat i norra Stockholm, säger polisens brottsförebyggare Jörgen Karlsson.

"Allra flest i Hässelby"

– Allra flest stölder sker i Hässelby. Även Järfälla är utsatt och till en mindre del även Sundbyberg, Solna och Sollentuna.

2020 anmäldes 2 172 stölder av katalysatorer och partikelfilter i polisregion Stockholm. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. 38 procent av stölderna inträffade inom polisområde Stockholm Nord.

I Hässelby-Vällingby ökade det samlade antalet polisanmälda bildelsstölder och bilinbrott med 220 procent under 2020. Ökningen är tydlig även i Bromma, och hittills under 2021 har stölderna av katalysatorer ökat ytterligare.

– Det finns bilägare som drabbats på nytt bara en eller två veckor efter första stölden, säger Jörgen Karlsson.

Katalysatorn renar bilens avgaser, men den innehåller också värdefulla ädelmetaller som platina, rodium och palladium. De är lätta att dra av från bilmodeller från åren 2004-2010.

Det kan räcka med en halv minut för gärningspersonerna att stjäla katalysatorn.

Varit känt i England

Internationella brottsnätverk med fäste i Sverige misstänks ligga bakom merparten av stölderna. Toyota Prius är en av de värst utsatta modellerna. Enligt Pelle Bengtsson, inspektör vid gränspolisen, har det som varit ett känt engelskt problem blivit ett svenskt.

– Stölderna existerade knappt innan 2020. Stöldgodset verkar ofta hamna hos folk som köper upp större mängder katalysatorer och tar det ut ur Sverige, säger han.

Var hamnar katalysatorerna?

– Hos företag utanför gränserna där metallerna utvinns.

Tidigare har bilskrotare drabbats av samma typ av stölder. Jörgen Karlsson har två tips till oroliga bilägare:

– Märk katalysatorn med bilens registreringsnummer eller ta bilen till verkstad och låt en skyddsplåt monteras under katalysatorn.