KURATOR. Väsbykonstnären Dorina Mocan framför "Harmony", ett av de stora verk av den indiska konstnären Babu KG som nu ställs ut på Väsby konsthall. Foto: Charlotte Arwedsson

Väsbykonstnär hjälpte konstnär på andra sidan jorden

På andra sidan jorden, i indiska Kerala, satt en konstnär och beundrade Väsbybon Dorina Mocans målningar under 15 års tid. Till sist fick de kontakt, vilket ledde till en vänskap och en utställning i Väsby konsthall. Men träffats har de inte gjort – än.

  • Publicerad 16:00, 17 sep 2021

Jag saknade att kunna hjälp en konstnär.

I Väsby konsthalls ena sal hänger stora, färgstarka målningar med exotisk natur, djur och intensiva porträtt. Bakom konstverken står den indiska konstnären Babu KG. Men kopplingen till Väsby stavas Dorina Mocan – en av kommunens mest kända konstnärer.

– Det började för två år sedan med att jag fick vänförfrågningar på Facebook från för mig helt okända kvinnor i Indien. Då visade det sig att de tog konstlektioner hos Babu KG som hade talat varmt om min konst. Det kändes smickrande, berättar Dorina Mocan.

Babu KG vågade först inte själv ta kontakt med Dorina, men lät hälsa att "hon är bra". Så småningom inleddes en kontakt på mejl och Facebook och Dorina föll för hans konst.

– Han är en fantastisk målare. Vi målar båda figurativt, med människor i landskap och porträtt. Jag känner ett släktskap med honom.

– Jag tycker även om budskapet i hans verk. I dessa tider av naturkatastrofer orsakade av klimatförändringarna, som även hans familj blev offer för 2018, är det viktigt att värna om naturen och leva i samklang med den och allt levande.

Trollsländans flykt

Kontakterna ledde till slut fram till utställningen "Trollsländans flykt", för vilken Dorina Mocan är kurator och som visas på Väsby konsthall till den 10 oktober. De stora målningarna har flugits hit i rullar och allt har bekostats av Dorina själv.

– Jag saknade att kunna hjälp en konstnär. Jag ville hitta någon med en särskild begåvning, någon som redan var på gång men behövde en knuff internationellt.

Hon lyfter fram solidaritetstanken, att hjälpa andra i den fattigare delen av världen, men lika mycket en önskan att lyfta fram måleri i toppklass och därmed skapa en gränsöverskridande närhet mellan olika kulturer.

Utställningen invigs i morgon, lördag, men tyvärr utan konstnären själv.

– Han fick tyvärr inte visum på grund av pandemin. Men den indiska konsuln kommer, vilket är jättekul. Och det väntas även ambassadörsbesök efteråt, säger Dorina Mocan.

Dorina Mocan är kurator för utställningen med Babu KG:s målningar i Väsby konsthall. Deras kontakt började för två år sedan - men de har aldrig träffats. Foto: Charlotte Arwedsson

Babu KG, konstnär från Kerala i Indien. Foto: Privat

Dorina Mocan

Ålder: 66.

Familj: Sambo med skulptören Christer Lönngren. En son som bor i Sundbyberg.

Bor: I Upplands Väsby och i Bergslagen.

Född: I Rumänien.

Yrke: Konstnär och företagare.

Aktuell: Firar 40 år i Sverige och Upplands Väsby i höst med utställningar, kuratorsuppdag och avtäckning av en porträttbeställning till Örebro kommun.

Visa merVisa mindre

Babu KG

Ålder: 50 år.

Familj: Hustrun Anitha och en dotter.

Bor: I Thrissur i delstaten Kerala i Indien.

Yrke: Konstnär.

Visa merVisa mindre

FÄRGSTARKT. Exotiskt och intensivt. Babu KG:s målningar är som att besöka exotiska platser som man inte kan komma till. Foto: Charlotte Arwedsson

Dorina Mocan i Väsby konsthall - med sitt fina och speciella ljus. Foto: Charlotte Arwedsson