I Väsby konsthalls ena sal hänger stora, färgstarka målningar med exotisk natur, djur och intensiva porträtt. Bakom konstverken står den indiska konstnären Babu KG. Men kopplingen till Väsby stavas Dorina Mocan – en av kommunens mest kända konstnärer.

– Det började för två år sedan med att jag fick vänförfrågningar på Facebook från för mig helt okända kvinnor i Indien. Då visade det sig att de tog konstlektioner hos Babu KG som hade talat varmt om min konst. Det kändes smickrande, berättar Dorina Mocan.

Babu KG vågade först inte själv ta kontakt med Dorina, men lät hälsa att "hon är bra". Så småningom inleddes en kontakt på mejl och Facebook och Dorina föll för hans konst.

– Han är en fantastisk målare. Vi målar båda figurativt, med människor i landskap och porträtt. Jag känner ett släktskap med honom.

– Jag tycker även om budskapet i hans verk. I dessa tider av naturkatastrofer orsakade av klimatförändringarna, som även hans familj blev offer för 2018, är det viktigt att värna om naturen och leva i samklang med den och allt levande.

Trollsländans flykt

Kontakterna ledde till slut fram till utställningen "Trollsländans flykt", för vilken Dorina Mocan är kurator och som visas på Väsby konsthall till den 10 oktober. De stora målningarna har flugits hit i rullar och allt har bekostats av Dorina själv.

– Jag saknade att kunna hjälp en konstnär. Jag ville hitta någon med en särskild begåvning, någon som redan var på gång men behövde en knuff internationellt.

Hon lyfter fram solidaritetstanken, att hjälpa andra i den fattigare delen av världen, men lika mycket en önskan att lyfta fram måleri i toppklass och därmed skapa en gränsöverskridande närhet mellan olika kulturer.

Utställningen invigs i morgon, lördag, men tyvärr utan konstnären själv.

– Han fick tyvärr inte visum på grund av pandemin. Men den indiska konsuln kommer, vilket är jättekul. Och det väntas även ambassadörsbesök efteråt, säger Dorina Mocan.