HEMTJÄNST. De äldre Väsbybor som får hjälp får vara beredda på att träffa många olika personer under en tvåveckorsperiod. Foto: Mostphotos

Väsbybor träffar tio hemtjänstanställda på två veckor

I Upplands Väsby träffar de äldre i snitt tio personer från hemtjänsten på två veckor. Det visar statistik för 2021, som nyhetsbyrån Siren har tagit fram från kommundatabasen Kolada.

  • Publicerad 16:00, 24 jan 2022

Jag tror att en stor bov är den otroliga omsättningen av chefer som vi har sett, vilket drabbar de som arbetar inom hemtjänsten.

– Det är stressat inom hemtjänsten. Brist på tid och vikarier gör att kontinuiteten hos den enskilda inte blir så bra, säger Gerd Johansson, professor emeritus vid Lunds universitet, till Siren.

Ett av hennes forskningsprojekt handlar om arbetsmiljön inom hemtjänsten och hon lyfter fram personalomsättningen bland cheferna som en viktig aspekt.

– Jag tror att en stor bov är den otroliga omsättningen av chefer som vi har sett, vilket drabbar de som arbetar inom hemtjänsten, säger Gerd Johansson.

Dubbelt upp i Oxelösund

Upplands Väsby är dock inte värst i klassen – långt ifrån – med snittet tio personer från hemtjänsten på två veckor.

Oxelösund har 24 personer i snitt, vilket är den högsta inrapporterade siffran i Sverige, och majoriteten av kommunerna i Stockholms län ligger på ungefär samma nivå som Upplands Väsby eller strax över.

Grannkommunerna ligger högre än Upplands Väsby. I Sollentuna är siffran 12 personer, i Sigtuna 16 personer, i Järfälla 14 personer och i Vallentuna 13 personer.

I andra änden av spektrat finns fem kommuner som har under tio personer i snitt.

222 kommuner har rapporterat in

Statistiken i Kolada gäller personer som är 65 år och äldre och får minst två besök av hemtjänsten varje dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård är inte inräknade.

Uppgifterna bygger på kommunernas egna mätningar, men det kan finnas stora skillnader i hur insamling och inrapportering av siffrorna till Kolada går till.

För 2021 är det 222 av Sveriges 290 kommuner som har rapporterat in siffror.

Källa: Siren

Visa merVisa mindre