Poppis. Gustav Vasa skola är ett populärt val för föräldrar till blivande sexåringar. Foto: Sacharias Källdén

Vasastan är sämst i klassen

Fler än var tredje sexåring i Vasastan får börja i en annan skola än den deras föräldrar hade valt i första hand, vilket är lägst andel i stan. Anledningen är att det är svårt att bygga nytt i innerstan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

  • Publicerad 13:16, 16 apr 2021

Föräldrarna till totalt 9 404 blivande sexåringar i Stockholms stad har nu fått besked om skolvalet, och det skiljer sig hur det ser ut i de olika stadsdelarna.

På Norrmalm och i Vasastan är söktrycket hårdast i Stockholms stad. Där fick bara 65 procent sitt förstahandsval och 87 procent något av valen. På Östermalm får 72 procent sitt förstahandsval och 91 procent något av sina val. Motsvarande siffra i hela staden är 80 respektive 93 procent.

Vasastan-Norrmalm har i flera år legat i botten och i år är situationen liknande på Kungsholmen.

På Södermalm ser det bättre ut, där 95 procent får något av sina tre val. Toppar listan gör Farsta och Skarpnäck där motsvarande siffra är 98 procent.

Avstånd avgör

Mitt i Vasastan har tidigare skrivit om den relativa närhetsprincipen som gör att det inte alls är säkert att föräldrar kan vara säkra på att få plats i den skola som ligger närmast hemmet.

Om två barn, A och B, har sökt samma skola och bara det ena barnet kan få plats, mäts barnens avstånd till den sökta skolan och en alternativ skola. A kanske bor närmast den sökta skolan. Men om B har betydligt längre till en alternativ skola än A, får B förstahandsvalet.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) väljer att svara på skolsituationen i innerstan via mejl.

– Det är mycket svårt att bygga nytt i innerstaden, det finns i princip ingen mark alls. Det är den främsta anledningen till varför det är färre barn som får sitt förstahandsval, skriver hon och fortsätter:

Barnfamiljer trivs

– På Norrmalm finns det väldigt mycket barn, många barnfamiljer bosätter sig i Vasastan och stannar, vilket jag förstår eftersom det är en väldigt trevlig stadsdel. Utöver det faktum att marken är begränsad i Vasastan så har utbyggnaden av Vasa Real försenats på grund av överklagande. Min förhoppning är att fler får sitt förstahandsval när den utbyggnaden är klar.

Skolvalet 2021

Vasastan

Fick sitt förstahandsval: 65 procent

Fick något av sina tre val: 87 procent

Östermalm

Fick sitt förstahandsval: 72 procent

Fick något av sina tre val: 91 procent

Kungsholmen

Fick sitt förstahandsval: 69 procent

Fick något av sina tre val: 87 procent

Södermalm

Fick sitt förstahandsval: 84 procent

Fick något av sina tre val: 95 procent

Visa merVisa mindre