Sådana här lådor placeras nu ut på prov, berättar Jimmy Stenmark vid Karolinska universitetslaboratoriet. Foto: Privat/Infosolutions

Varsågod – ta ett covid-test ur lådan

Nu blir det enklare att göra ett PCR-test för att se om man smittats av covid-19. Lådor ställs ut och det bara är att fiska upp ett testkit. Sedan lämnar man in provet i den del av lådan som är låst.

  • Publicerad 09:33, 1 dec 2021

Nu kan du lägga PCR-testet på lådan. Svar kommer sedan via 1177, inom 48 timmar.

Men det handlar inte om postlådor, utan särskilda testkit-lådor som placeras ut på strategiska ställen.

Det är Region Stockholm som vill prova ett nytt, och billigare, sätt för egentest för covid-19.

Omikron har nått Stockholm

Bara öppna och ta

I ett pilotprojekt ställs lådor ut vid fem vårdcentraler: Väsby vårdcentral, Danderyds sjukhus vårdcentral, Läkarhuset Odenplan, Skärholmen centrum och Jordbro vårdcentral.

Lådorna är olåsta, så det är bara att öppna och ta ett kit.

– Det är sådana trippeltest som annars levereras hem via taxi. Det tas i näsa, svalg och saliv, säger Jimmy Stenmark, verksamhetsutvecklare vid Karolinska universitetslaboratoriet.

Start nu

Testet lämnas sedan i den del av lådan som är låst. Lådan töms sedan av personal på vårdcentralen.

– Vi sätter igång nu i början av december, och utvärderar framemot jul. Faller pilotprojektet väl ut breddinförs metoden första kvartalet 2022, säger han.

Hur många lådor det blir i så fall, och var de ska stå, är ännu en öppen fråga.

Används i andra regioner

I Region Stockholm har man ännu så länge kunnat välja mellan att få test via apotek, taxi eller på drive in-mottagning.

Enligt SVT, som var först med att rapportera om testkit-lådorna är de redan i bruk i Kalmar, Örebro och på Gotland. I Örebro har lådorna blivit det enda sättet för provtagning i regionen.

– Det här är en långsiktig lösning. När efterfrågan på tester går ner blir det här ett smidigt sätt att hämta och lämna prover, säger Jimmy Stenmark.

Helenas kärlek Cai dog i covid 19 – ett av nära 4 500 offer i Stockholm

Ont om taxitest

Men just nu är det stor efterfrågan på PCR-hemtester, enligt Region Stockholm.

– Det gör att det för närvarande stundtals är svårt att boka hemtest. Om du till exempel har möjlighet att ta egen bil till drive-in mottagning eller kan skicka ett ombud till ett apotek för att hämta provtagningspaket så vill jag be er att göra det. Hjälp oss så att det finns hemtest till de som inte har andra alternativ, säger chefläkare Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Men de som bor i Upplands Väsby, Danderyd, Skärholmen, Jordbro eller vid Odenplan, kan alltså även ta sig till vårdcentralen och fiska upp testkitet ur lådan.

Sådana här lådor placeras nu ut på prov. Faller det väl ut är det så här du får tag i PCR-tester framöver. Foto: Infosolution