Idag, 11 juni, sattes skyltarna om badförbud upp på Sätrabadet. Foto: Stockholms stad.

Varning för bad på Sätrabadet – hela sommaren

Avrådan från bad på den norra delen av Sätrastrandsbadet gäller från idag fredag 11 juni och året ut eftersom vattnet varit dåligt i flera års tid. "Det är jättetråkigt för det är ett jättepopulärt bad" säger Love Örsan.

  • Publicerad 14:50, 11 jun 2021

Som Mitt i Skärholmen tidigare berättat utreder stadsdelsförvaltningen tillsammans med miljöförvaltningen badvattenkvaliteten på Sätrastrandsbadet.

– Det har varit dålig badvatten i den norra delen av badet i ett antal år nu, säger Love Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

Vattnet har framförallt innehållit E. coli bakterier och Intestinala enterokocker, det vill säga föroreningar som beror på att det kommit avföring i badvattnet. Dessa bakterier orsakar bland annat magsjuka och ledde till att Stockholms stad avrådde från bad på norra delen av Sätrabadet en stor del av förra sommaren.

Var försiktig

Mot bakgrund av det har nu EU slagit fast att badvattnet håller för dålig kvalitet och att staden därför ska avråda från bad.

– Det är jättetråkigt för det är ett jättepopulärt bad som har många besökare, säger Love Örsan.

Avrådan från bad innebär att man kan bada men med viss försiktighet. Man kan simma omkring men ska undvika att svälja vatten eller få in det i öppna sår.

– Höga bakteriehalter kan orsaka magsjuka, man ska vara särskilt uppmärksam på barn som har mindre kroppsvolym, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Under året som gått har stadsdelsförvaltningen undersökt vad föroreningarna kan bero på men inte fått något svar.

– Vi började ta prover i mitten av april och de ser bra ut. Vi har också tittat på avlopp i närheten av badet men kan inte se att det kommer därifrån, säger Love Örsan.

Stadsdelsförvaltningen misstänker därför att föroreningarna kan vara årstidsbundna och ska under sommaren tillsammans med miljöförvaltningen fortsätta ta badprover och utreda varifrån bakterierna kommer.

– Det är märkligt för det finns inget i närheten av provtagningsplatsen som kan läcka så vi funderar på om det kommer under marken från båtklubben eller Skärholmens gård. De har egna avloppsanläggningar och säger att de är ok, säger Jerzy Slazak.

– Men blir det mer problem får vi ålägga dem att filma sina anläggningar för det kan vara så att de läcker fast man inte märker det och flyter det ner avloppsvatten i grunt vatten samlas snabbt bakterier.

Vid den södra sidan av Sätrabadet, vid badbryggan och klätterflotten, är det dock fritt fram att bada eftersom badvattnet där är bra. Love Örsan betonar också att man kan vistas på den norra delen även om man måste vara försiktigare om man väljer att bada.

– Man kan sola, grilla och umgås där. Det är ju fortfarande covid-restriktioner så det är bra om alla inte tränger ihop sig på samma ställe, säger han.

Det här gäller på Sätrabadet

Norra delen av Sätrabadet har haft för höga halter av bakterier i flera år.

Staden avråder därför från bad på platsen under resten av året.

Staden utreder nu var föroreningarna kommer ifrån.

På den södra sidan av Sätrastrandsbadet, vid badbryggan och klätterflotten, är det fritt fram att bada.

Källa: Stockholms stad.

Visa merVisa mindre

Tillåtet. Här på den södra sidan vid bryggan är det tillåtet att bada. Foto: Anna Rönngren