Förskolegrupper, föräldralediga, pensionärer och hemmajobbare – många Värmdöbor hade kommit för att se kommunens nya invånare släppas ut på Hemmesta sjöäng på måndagsförmiddagen.

Efter några minuter av nervöst runt-trampande och frustande i transporten kunde djurskötarna till slut öppna luckan så att de kunde springa ut.

– Det känns jättebra och jättehärligt! Jag är stolt över att Värmdö kommun tog steget att testa det här. Det är bra djur att hålla och jag är väldigt förväntansfull över vad resultatet kommer att bli. Vi vill ju kunna dra ner på den manuella klippningen på sikt, säger Tove Äng, som håller i projektet hos Värmdö kommun.

– Det ska också bli roligt att se hur Värmdöborna tar emot dem. Bufflarna gör det ju roligare att besöka sjöängen, tillägger hon. 

Dök ner i vattnet

Efter ett varv i den nya hagen, där det ingick att sjunka ner i vattnet tills bara nos och horn syntes, kom de tre bufflarna fram till staketet och lät sig fotas. Mamma Esnart var dock på sin vakt för att skydda kalven Nicole och markerade mot publiken om de kom för nära.

– Vattenbufflar vill gärna känna människorna som sköter om dem. Här är allt nytt för dem, plus att de har en kalv också, säger Inga Birath von Sydow, som driver Naturgruppen AB ihop med en kompanjon.

Många hade kommit för att titta på Värmdös vattenbufflar.

Många hade kommit för att titta på Värmdös vattenbufflar.

Eva Tonström

Idén att använda vattenbufflar som gräsklippare sprider sig alltmer i länet. Naturgruppen har totalt 29 vattenbufflar uthyrda just nu till olika kommuner. Bufflarna är födda och uppväxta i Sverige.

– De är väldigt tåliga djur och klarar kyla ända ner till minus 20 grader. Men här får de gå fram till mitten av oktober om allt funkar, då hämtar vi dem igen, säger Inger Birath von Sydow.

Kommer de att trivas på Hemmesta sjöäng?

– Ja, här är bra variation av vatten och gräs, och skugga när det blir för varmt. När de har betat och vandrat runt här ett tag skapas platser där andra djur trivs, så de bidrar stort till den biologiska mångfalden.

Kosläpp? Nej, här springer vattenbufflar ut

En välgörare från fjärran länder ska flytta till Värmdö – nämligen vattenbuffeln.

I mitten av maj släpps minst två bufflar ut på Hemmesta sjöäng för att beta sly och vass.

Undrar du varför det håller på att sättas upp staket runt Hemmesta sjöäng? Här är svaret: Värmdö kommun ska släppa ut vattenbufflar.

Djuren kommer att hyras in från företaget Naturgruppen AB och planen är att de ska släppas på bete runt 15 maj och tas in i mitten av oktober.

Varför vattenbufflar?

– De fungerar bra på blött underlag och är bra på att beta och hålla undan växtlighet. De äter även under vattenytan och simmar. De bidrar till att öka biologiska mångfalden på sjöängen, och att hålla vattnet öppet, säger Tove Äng, gruppledare på kommunens parkavdelning.

Staket sätts upp åt de nya betesdjuren på Hemmesta sjöäng.

Staket sätts upp åt de nya betesdjuren på Hemmesta sjöäng.

Eva Tonström

Planen är att börja med två eller tre bufflar för att se att det fungerar, enligt Tove Äng. 

Hemmesta sjöäng restaurerades 2014 och har sedan dess blivit samlings- och lekplats för en mängd fågelarter och fiskar. Ängen lockar massor av besökare varje år. Hela området är 15 hektar stort och cirka en tredjedel ska hägnas in åt bufflarna.

Absoluta spjutspetsar

I nuläget klipps vass och gräs ner en gång om året av kommunens entreprenör för att sjöängen inte ska växa igen, vilket är en stor kostnad, enligt Tove Äng. Nu blir det en kombination av vattenbufflar och maskinklippning, förklarar hon. 

Hur mycket hela projektet kommer att kosta vill Värmdö kommun återkomma om.

Enligt Naturgruppen är vattenbufflarna deras "absoluta spjutspetsar som naturvårdare". I sommar kommer de även finnas i Fysingens naturreservat i Sigtuna och vid Vallentunasjön.

Vattenbufflar

Har använts som tamdjur i 4 000 år. I vilt tillstånd är den sällsynt och betraktas som en hotad art.

Buffeln används som dragdjur och för mjölk- och köttproduktion och är vanliga i Sydostasien.

Vattenbuffeln trivs i våtmarker och livnär sig i första hand på färskt gräs. Den kan bli tre meter lång och 150–190 centimeter hög. Avståndet mellan hornens spetsar kan blir över en meter.

Källa: Wikipedia

Kosläpp? Nej, här blir det buffelbonanza

Släpps ut på Hemmesta sjöäng och flera platser i länet ✔ "Absoluta spjutspetsar som naturvårdare"