– Jättekul! Jag blev jätteglad över att få frågan och roligt att få jobba med ett nyskrivet verk. Filmen har ju många sett men det är ett helt nytt manus och ny musik som skrivits till musikalen. Det blir ett drama med komiska inslag. Många har en relation till filmen Änglagård, och det är en fin historia som passar att göra musikal av.

Vem kommer du att spela?

– Jag är stand in för Eva, hårfrisörskan som också jobbar i mataffären, och har en egen roll som en av skvallertanterna i byn. Eva spelas av Sofia Pekkari.

Beskriv dina rollfigurer.

– Eva är den snygga, populära tjejen i stan, kan man säga, och hon trivs nog ganska bra med det livet. Tills den nya coola Fanny dyker upp och stör friden. Då uppstår konflikter och konkurrens. Skvallertanterna är rädda för det nya, de tycker att det stör och att allt ska vara som det alltid har varit. Så de sprider en massa skvaller.

Har du redan börjat förbereda dig?

– Nej vi har inte fått manuset ännu. Vi kommer att träffas lite senare i vår och ha workshops och börja känna på materialet och jobba fram våra karaktärer. Det ser jag fram emot!

Cecilia från Gustavsberg en del av Tootsie-gänget

Gustavsbergsbon Cecilia Wrangel har sysslat med teater och tv i över 20 år och fått pris för bästa barnprogram. I höst är hon med i Broadwaymusikalen Tootsie.

Filmen Tootsie hyllades när den hade premiär 1982 med Dustin Hoffman i huvudrollen. Nu ska den bli musikalkomedi på Oscarsteatern, och en av skådespelarna på scenen är Cecilia Wrangel från Gustavsberg.

Hur känns detta?

– Jättekul! Det är kul att Oscarsteatern satsar på en sådan här komedi, som är bjussig, med ett kul och bra manus. Vi börjar repetera i augusti och jag ser fram emot det jättemycket. Även om det är en gammal klassiker så finns här ett genusperspektiv, när huvudkaraktären förvandlar sig till kvinna. Det är kul tycker jag.

Vem ska du spela?

– Det är inte helt klart ännu vilka roller jag får, men jag vet att jag ska vara inhoppare för den kvinnliga huvudrollen Julie i alla fall, så jag kommer att repa in den rollen.

Den manliga huvudrollen spelas av Robert Gustafsson och det utlovas mycket musik och dans på scenen.

Barnprogrammet Djuren på Djuris i SVT, som Cecilia jobbat med den senaste tiden, utsågs till bästa barnprogram på Kristallen-galan 2021. Cecilia har också gjort många röster i tecknade barnprogram och filmer och turnerat runt med egenskrivna musikpjäsen Fjärilar i magen för barn i förskoleåldern. Just nu spelar hon i Sound of music på Stadsteatern.

Vad gör du helst en ledig helg hemma?

– Hänger i skogen runt Kvarnsjön med familjen. På sommaren badar vi och klättrar i träd, på vintern åker vi skridskor. Det är så mysigt område, och nära där vi bor.

Tootsie

Vad: Musikalkomedi baserad på filmen Tootsie från 1982 med Dustin Hoffman i huvudrollen. Det handlar om den talangfulle, tillika omöjlige, skådespelaren Michael Dorsey som aldrig lyckas behålla ett jobb då han konstant sätter sig på tvären och gör sig ovän med alla i sin omgivning. I ett sista desperat försök att få jobb ikläder sig Michael rollen som kvinna, Dorothy Michaels.

Var: Oscarsteatern i Stockholm.

När: Premiär 29 september.

Tootsie har även visats i en amerikansk musikalversion på Broadway sedan 2019.

Prisad musikalartist tar över Värmdö scenskola

Efter drygt 30 år är det dags för Värmdö scenskola att få ny drift. De som tar över är rutinerade artistparet och Gustavsbergsborna Wrangel Skoug.

Det blir musikalartisterna Cecilia Wrangel Skoug och Christoffer Skoug som tar över Värmdö scenskola i höst. De bor i Gustavsberg och är båda yrkesverksamma sedan många år inom dans, musik, teater och sång.

– Det är en ära! Det ska bli jättekul och spännande, samtidigt är det ett stort ansvar att ta över något som Annika har byggt upp under så lång tid. Det här är något vi har pratat om länge att vi vill göra, säger Cecilia.

Annika Hansson startade Värmdö scenskola 1990 och har drivit det sedan dess. Men nu har hon bestämt sig för att gå i pension och lämna över taktpinnen.

– Jag är så oerhört glad att scenskolan kan leva vidare och drivas av två unga, starka, engagerade eldsjälar som Cecilia och Christoffer är. Dessutom två personer som själva är i branschen. Jag känner bara stor lycka, det är mitt i prick helt enkelt, säger hon.

Paret Wrangel Skoug undervisar på Värmdö scenskola – Christoffer inom dans och musik, Cecilia inom sång och teater – och det var så de lärde känna Annika.

Cecilia fick årets kulturstipendium 2022 av Värmdö kommun och "Djuren på Djuris" i SVT, som Cecilia jobbat med, utsågs till bästa barnprogram på Kristallen-galan 2021.

Från och med augusti kommer Christoffer att ta över som verksamhetschef på scenskolan. Cecilia kommer finnas med på deltid, parallellt med sitt jobb i olika föreställningar, bland annat Tootsie på Oscarsteatern i höst.   

Till en början blir det inga förändringar i kursutbudet, men det finns planer för framtiden. Några idéer de har är fler dansgrupper för vuxna och försöka få tonåringarna att stanna kvar lite längre i verksamheten.

De har också planer på att, utöver den årliga föreställningen på Gustavsbergsteatern, även visa en julshow och ordna ett mindre sångkafé som ett återkommande event under året. På sikt hoppas de också kunna ta in fler elever.

https://www.mitti.se/nyheter/cecilia-fran-gustavsberg-en-del-av-tootsie-ganget/repvdk!8Wh2PirQ79Z8e5HDmTOqg/

Värmdö scenskola

Vad: Kurser i dans, sång, teater och musik med stort fokus på scenkonst och att stå inför publik. Startades 1990 av Annika Hansson och drivs som en ideell förening. De flesta av de 300 eleverna är barn och unga under 18 år, några vuxna.

Var: De håller till i lokalerna ovanpå Coop i Gustavsbergs centrum, tidigare Ungkulturhuset, och ovanpå Gustavsbergsteatern. De hoppas även få nyttja lokaler i nya kulturhuset i hamnen.

Hur: Anmälan sker via hemsidan varmdoscenskola.nu. Ny hemsida sjösätts 1 augusti.