Den aktuella tomten ligger norr om Värmdöleden, vid avfarten mot Insjön, och sökande är Värmdöföretaget Frentab.

Närmaste bostadshus ligger cirka 300 meter därifrån och det finns ett stort motstånd mot krossen.

Ett 20-tal familjer, och boende i 130 senior- och trygghetslägenheter vid före detta Graninge stiftsgård, har gått ihop och anlitat advokat. I deras yttrande till Värmdö kommun radar de upp en mängd synpunkter. 

Oklart om utsläpp

De menar bland annat att en stenkross på platsen innebär så stora risker för föroreningar i mark och vatten, buller och damm att den inte kan tillåtas.

– Det är ett undermåligt underlag och beslutet skulle strida mot flera föreskrifter om det blev ett ja från Värmdö kommun, säger Christina Olnils, en av de som skulle bli granne med krossen.   

Framförallt finns inte tillräckliga utredningar kring hur företaget tänker ta hand om eventuella kemikalier och föroreningar som riskerar att rinna ner i Baggensfjärden, menar de.  

Om det blir ett ja till stenkrossen kommer de att överklaga beslutet, enligt Christina Olnils, och då kommer också familjer i Insjön ansluta sig. 

Villkorat okej

Nacka kommun sade nej till förslaget förra året eftersom de inte tyckte att ansökan var komplett.

– Därefter har vi inte hört något förrän du hörde av dig. Det gör att vi inte hunnit titta på frågan mer för att se om allt är utrett nu, och om de föreslagna skyddsåtgärderna är tillräckliga när det gäller buller, damm och eventuell påverkan på dagvattnet, bland annat, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka. 

– Vi förutsätter att de har värderat våra och andras synpunkter och efter det kommer fram till ett klokt beslut, säger Charlotte Persson, klimat- och miljödirektör i Nacka kommun.

Tomten som kan bli aktuell för en stenkross ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön. Där finns bland annat en dagvattendamm.

Tomten som kan bli aktuell för en stenkross ligger intill Värmdöledens avfart mot Insjön. Där finns bland annat en dagvattendamm.

Johan Kristensen

Beslutet är förenat med lång rad villkor kring när och hur verksamheten får bedrivas och tjänstemännen bedömer att det kan ske utan olägenhet för hälsa och miljön under förutsättning att alla försiktighetsmått efterlevs.

Mitt i Värmdö har sökt ordförande i Värmdös bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Värmdö kommun beslutade i ärendet i tisdags 12 mars. Men vad det blev är sekretessbelagt tills dess att protokollet är justerat och det görs på tisdag nästa vecka, enligt Värmdösamarbetet.

Ansökan inlämnad om ny stenkross i Värmdö

En ny stenkross kan vara på gång i Värmdö, på gränsen till Nacka. Nacka säger nej, på grund av närheten till Baggensfjärden, Värmdö har inte bestämt sig.

Värmdöföretaget Frentab har ansökt om att få etablera en stenkross på fastigheten Västra Ekedal 1:24, på gränsen mellan Nacka och Värmdö.

Där vill de ta emot, krossa och sortera 98 000 ton sten per år, vilket skulle generera 95 lastbilstransporter per dag till och från området. Den aktuella tomten ligger norr om Värmdöleden, vid avfarten mot Insjön och närmaste bostadshus ligger cirka 300 meter därifrån. Angöring till och från området skulle ske från väg 622, Gamla Skärgårdsvägen.

Ris och ros i lokala grupper

Verksamheten kommer att orsaka både buller och damm, enligt företaget, men eftersom trafiken från Värmdöleden redan låter högt kommer ljudet från stenkrossen knappt att märkas, enligt företaget. Och om det blir för mycket damm kommer man att vattna.

Det här har dragit igång diskussioner i lokala Facebookgrupper i Nacka och Värmdö. Vissa tycker att det är en utmärkt plats för en stenkross medan andra menar att det är katastrof med tanke på närheten till bostäder. Man är också oroad över att krossen kommer att påverka Baggensfjärden negativt.

Enligt Mine Yazar, arbetsledare på miljö- och hälsoskyddsenheten i Värmdö och den som handlägger ärendet, är Frentabs ansökan inte komplett.

– Vi inväntar kompletteringar och yttranden från ett antal remissinstanser och från grannhöranden som gjorts. Ingen bedömning gällande lokaliseringen är gjord ännu, säger hon. 

Nacka säger nej

Lars-Erik Alversjö (M), ordförande i Värmdös bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnd, säger att han inte yttrar sig inte i ett pågående ärende.

– Vi kommer att fatta ett beslut när ärendet kommer upp på nämnden, innan dess kan jag inte ha någon synpunkt om det, säger han.

Partikollegan Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, har däremot en klar uppfattning i frågan. Han säger nej.

– Det är ett ganska bristfälligt underlag som gör att man inte kan ta ställning om verksamheten skulle förorena vattnet i till Baggensfjärden, säger han.

Sista dag att lämna in synpunkter på Frentabs ansökan är måndag 11 april.

https://www.mitti.se/nyheter/har-far-300-lastbilar-passera-varje-dygn/repucC!iJVzcUgEx8UaJfsudnSBfA/

https://www.mitti.se/nyheter/angsviksbor-vill-att-siggesta-krossen-stangs/repukw!rrj1MbgyvscXQdKVACTqAQ/

https://www.mitti.se/nyheter/frentab-i-kovik-vill-oka-med-1200-lastbilstransporter-om-dagen/lmsdp!6059885/

Stenkrossar i Värmdö

Kentas last & schakt, Nor 1:1 (250 transporter per dygn).

Kentas last & schakt, Siggesta 1:6 (40 transporter).

Kentas last & schakt har även sortering (inte kross) på Sund 1:1 (12 transporter).

Frentab, Nora 1:32, tillfällig verksamhet i 5 år (90 transporter).

Djurö grävmaskiner AB, Skaft 1:16.

Mark & Väg Ingarö AB, Säby 3:3, de har inte krossat på ett antal år men har tillstånd att krossa.