Den 8 februari piskade vinden utanför Markus Robèrts kontorsfönster när han satt med en tajt deadline på sitt jobb som forskare. Samtidigt ringde träningskompisen Robin Larsson som föreslog att de skulle dra ut på isen vid Bosön.

– I extremsport har du ständig beredskap. Plötsligt kommer stormarna och du måste komma loss. Nu var det en peak på jobbet – men jag hade en timme, säger Markus Robèrt.

Flög över isen

Vännerna snörade på sig sina skridskor rustade med varsin kite-drake, flera gps:er och en gopro-kamera. De visste vad världsrekordet var – och de skulle slå det. Målet var att komma över 110 kilometer i timmen.

Det kom in snöbyar och Markus, som väger 80 kilo, lyftes och flög fem, sex meter över isen.

– Vinden är så stark att man lätt slits upp från underlaget. Då gäller det att få till drakens landning så att man inte slår sig sönder och samman mot isen.

– I ett sådant läge är du superkoncentrerad. Helt absorberad. Det går inte att tänka på något annat än just det du gör.

Linan till draken trasslade ihop sig och Markus hamnade på rumpan. Han försökte reda ut trasslet, han hade hamnat i en så kallad ”dödsloop” – draken snurrade okontrollerat och släpade honom handlöst i 70-80 kilometer i timmen.

– Det var oklart hur isen var längre bort, så då fick jag handsvett får jag erkänna.

Men Markus kom på fötter och slog rekordet genom att åka 111 kilometer i timmen på skridskor. Han och Robin kom båda upp i samma fart.

Hur har mediepådraget efter rekordet känts?

– Jag kan inte säga att jag är van, men jag har gjort andra typer av rekord förr och suttit i någon nyhetssoffa och brett ut mig. Senast när jag vindsurfade från Skåne till Tyskland.

Den resan gjorde Markus med en annan vän. De sov i bilen och drog ut klockan 05 i kulingvindar och stora vågor. De var framme i Tyskland knappt 4,5 timmar senare.

"Speedflying"  – här flyger Markus en snabb liten fallskärm ihop med sina skidor. "Man kan droppa klippor och ligga som en rovfågel precis över marken. Extremt beroendeframkallande", säger Markus. Bilden är från Åreskutan.

"Speedflying" – här flyger Markus en snabb liten fallskärm ihop med sina skidor. "Man kan droppa klippor och ligga som en rovfågel precis över marken. Extremt beroendeframkallande", säger Markus. Bilden är från Åreskutan.

Privat

Markus familj är van vid att han gör farliga saker.

– Hela gänget är aktiva så vi är i harmoni med varandra. Jag är så glad att frugan – som till en början satt insvept i min boardbag – numera är dedikerad surfare som kör riktigt hårt. Sedan får jag erkänna att jag kanske är mest manisk av oss.

49 år – du är i bra form?

– Min grabb fick frågan om det var hans kusin eller bror som tagit rekordet. Inte alla farsor håller väl på så här. Men det är mitt inslagna spår.

Markus tränar nästan dagligen. Just nu är han skadefri, men har en lång historia av små och större skador.

– Men alla läroprocesser hänger ju på att man tar sina smällar. Annars tuffar man bara på.

Robin Larsson och Markus Robèrt utmanar varandra jämt och ständigt när de tränar ihop.

Robin Larsson och Markus Robèrt utmanar varandra jämt och ständigt när de tränar ihop.

Privat