Utökningen av antalet vårdplatser gläder Sollentunas kommunalråd med ansvar för bland annat äldreomsorgen, Anna-Lena Johansson (L).

– Sollentuna sjukhus är viktigt för Sollentunaborna men också för hela regionen. Geriatriken samarbetar nära med den kommunala äldreomsorgen och vi ser stora möjligheter att utveckla vården med kvalitet och trygghet, säger hon.

Sollentuna sjukhus totalrenoverades med start 2015 och öppnade på nytt i januari i fjol, efter att ha försenats i flera omgångar.

Närakuten först

Först ut var närakuten som drivs av Aleris, Unilabs röntgen och Karolinska Universitetslaboratoriet labb-provtagning.

Därefter öppnade de två vårdvalen specialiserad palliativ slutenvård och specialiserad rehabilitering efter vård på akutsjukhus, som båda drivs av Capio.

Capio vann även upphandlingen av den geriatriska öppen- och slutenvården och i november öppnades två avdelningar med totalt 30 platser.

Nu öppnas alltså ytterligare 30 och därmed finns totalt 60 vårdplatser på fyra avdelningar på två våningsplan i sjukhuset.

150 platser till slut

Utbyggnaden ska fortsätta med cirka 30 vårdplatser ungefär en gång i halvåret för att nå 150 vårdplatser inom några år.

I Capios uppdrag för äldre ingår bland annat slutenvård, kognitiv mottagning som genomför utvidgade minnesutredningar, osteoporosmottagning som utreder och behandlar patienter med komplicerad benskörhetsproblematik, och en mottagning som patienter med behov av geriatrisk helhetsbedömning kan remitteras till.

– Den specialiserade äldresjukvården har uträttat stordåd under pandemin, och ska växa för att möta ökade vårdbehov i framtiden. I Sollentunas nya fina vårdmiljöer kommer ännu fler årsrika patienter kunna få en trygg och god vård av kompetent personal som är proffs på just äldres och åldrandets sjukdomar, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).