Nästan var fjärde ung person i länet, 24 procent, är orolig för att utsättas för personrån. 16 procent är oroliga för att bli misshandlade.

Och i Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökning för 2020 är trenden tydlig: oron för brott ökar.

Mest utsatta är unga, framför allt unga män.

Och deras oro är inte obefogad.

När män i åldrarna 16-24 får uppge om de utsatts för personrån svarar 7,5 procent ja. Totalt i befolkningen uppger 1,9 procent att de utsatts för personrån.

När det gäller misshandel säger 13,9 procent att de utsatts, mot 4 procent i befolkningen.

Nytt att unga känner sig otrygga

Region Stockholm har nu tillsatt en trygghetskommission, och anlitat Magnus Lindgren från som expert.

– Unga män har alltid varit en brottsdrabbad grupp. Men trots det har de tidigare varit de mest trygga. Det nya nu är att allt fler av dem upplever otrygghet, säger han.

Den ökande oron kan dels bero på att de faktiskt är allt mer utsatta, menar han, men också på att vi fått en ny typ av brottslighet:

– På vissa platser, med låg social kontroll, har det offentliga rummet tagits över av grupper av andra unga män.

Har blivit utsatt

Wilmer Strömsten, 17, från Aspudden, har varit utsatt för ett personrånsförsök och känner flera som blivit rånade. Men han är inte orolig.

– Nej, inte riktigt. Men man vet ju att det kan hända vem som helst, när som helst.

Rebecka Iglebäck, 17, från Sätra, säger att riskerna inte är något som hon går omkring och tänker på.

– Jag är inte rädd när jag går ut.

Förstör för unga

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och kommissionens ordförande, tror att det här är ett samtalsämne i många familjer med tonåringar:

– Man känner oro även om man inte har blivit utsatt. Otryggheten äter upp den frihet som unga människor ska ha, när de till exempel tar sig till och från kompisar eller cyklar till träning, säger han.

Han är rädd att otryggheten nu byggs in i en hel generation unga.

– Det är dags att vi ser dem och hör vad de säger, och det är hög tid att vi agerar så att deras framtid blir ljusare och tryggare.

Tar itu med killgäng och klotter

Kommissionen ska nu knyta till sig aktörer som socialtjänst, forskare, näringsliv och polis och skaffa sig en bild av var problemen finns och varför.

– Vi kommer att föreslå trygghetsskapande åtgärder, men det hänger ju också ihop med det brottsförebyggande arbetet, säger Magnus Lindgren.

Den offentliga debatten gäller ofta sprängningar och skjutningar, när det är de så kallade livskvalitetsbrotten som påverkar de flesta människors vardag, menar han.

– Det är killgäng som skränar, tjuvåkning, klotter och skadegörelse. Sådant är ju också en grogrund för grövre brottslighet.

Äldre mest oroliga för brott

Bland alla tillfrågade i Stockholmsregionen uppger 44 procent att de känner oro för brottsligheten i samhället. Förra året var siffran 39 procent.

Här är det dock inte unga män som sticker ut, utan 45-plussare och däröver. Över hälften av dem oroar sig för brottsligheten.

I slutet på 2021 ska Trygghetskommissionen ska leverera en rapport med konkreta trygghetsåtgärder.

https://www.mitti.se/nyheter/stodcentrum-hjalper-de-ranade-barnen-att-ga-vidare/lmtbA!8069917/

https://www.mitti.se/ettsthlm/sta-upp-for-dig-sjalv-sa-tar-du-tillbaka-makten-efter-ett-ran/reptcb!22msn6alexwTpN@rkV6Wkw/