Södra Roslagen

– Vi har faktiskt rätt mycket hemma. Vi har stormkök, mat och vattendunkar, och nu har min sambo även fyllt dem med vatten, säger Åkersbergabon Katarina Hagelin, 55 år.

Hon är en av många svenskar som börjat se över sin hemberedskap. Enligt en undersökning (se artikel intill) uppskattar numera uppemot fyra av tio att de skulle klara sig minst en vecka utan samhällets stöd, om plötsligt vatten och el skulle sluta fungera och man inte kommer åt att köpa mat.

Är du orolig?

– Inte orolig, men det är klart att tanken har slagit mig att det kan hända något. Förr var man mer naiv, säger Katarina Hagelin.

Med en särskild krislåda får man bättre koll på sina pinaler.

Med en särskild krislåda får man bättre koll på sina pinaler.

Thomas Henrikson, MSB

Mitt i gjorde en slumpvis rundringning för att se hur hemberedskapen ser ut i hushåll i Österåker och Vaxholm. Av tjugo tillfrågade - varav hälften i lägenhet - bedömde tio att de har tillräckligt med extra mat hemma för att klara sig minst en vecka.

Mat men inte vatten

Fjorton svarade att de dessutom har stormkök, gasolgrill eller liknande att laga maten på vid ett långvarigt elavbrott. Däremot är det oklart om flertalet skulle ha bränsle till mer än ett litet antal måltider.

När det gäller vatten var det värre. Trots att en människa klarar sig betydligt kortare tid utan vatten än utan mat hade färre än hälften vatten i dunkar eller flaskor.

– Det ärliga svaret är att vi inte har tagit det klivet ännu. Vi har dunkar, men de är inte fyllda, säger en man i Åkersberga som föredrar att vara anonym:

– Risken för kris känns fortfarande lite långt bort, även om jag inte vet om det stämmer.

Broschyr inspirerade

Vaxholmsbon Gurly Olson, 38 år, berättar att hon började tänka på sin hemberedskap redan när broschyren "Om krisen eller kriget kommer” skickades ut till hushållen 2018.

Numera har hon skaffat det mesta som MSB tipsar om, även om hennes mat bara skulle räcka cirka fyra dagar enligt hennes beräkning.

– När jag fick pamfletten så började jag bunkra upp. Jag har konserver, stearinljus, batterier, batteridriven radio och spritkök, säger hon.

– Vatten är det enda jag inte har. Jag har kvar att köpa dunkar.

Andra, som 66-åriga Ninni Karlsson i Åkersberga, började se över sin hemberedskap i samband med invasionen av Ukraina förra året:

– Då började jag titta efter broschyren jag hade (Om krisen eller kriget kommer, reds anm), och sen när man handlade handlade man lite extra, berättar hon.

– Jag har köpt massa konserver och sånt.

Varma kläder, filtar och sovsäckar har de flesta. Detsamma gäller ficklampor, stearinljus och tändstickor. Hälften av de tillfrågade hade dessutom en radio som går på batterier, vev eller solceller.

Kontaktlista

Däremot är det långt från alla som har viktiga kontaktuppgifter till exempelvis släkt, vänner och myndigheter uppskrivna på papper – som backup om man inte kommer åt nummer i sin mobil.

Relativt få har också laddade powerbanks till sina mobiltelefoner om krisen är framme.

Åkersbergabon Leif, 64 år, har i stort sett allt princip allt på MSB:s lista inklusive powerbank, men däremot ingen vevradio eller papperslista med viktiga telefonnummer:

– Man inser ju att man är rätt sårbar i ett samhälle där man stadigt invaggats i att någon annan alltid fixar allt, säger han.

Läs mer:

Kriget satte fart på svenskarna