Insamlat. Nina Hermansen och Aslan Dogan startade en insamling för att ge sin cancersjuke vän Erik Andersson (i mitten) en andra chans. Foto: Fredrik Gustafsson

Vännernas insamling ska ge cancersjuke Erik en andra chans

Läkarna i Sverige säger sig inte kunna göra mer åt Enköpingsbon Erik Anderssons cancer. Men Erik har inte gett upp. Nu har hans vänner startat en insamling i hopp om att ge Erik en andra chans.

  • Publicerad 09:57, 28 apr 2021

Jag ska tacka alla genom att överleva.

För en ungefär ett år sedan insjuknade Enköpingsbon Erik Andersson i cancer. Efter månader på sjukhus och flera cellgiftsbehandlingar trodde läkarna att och Erik att cancern var under kontroll.

Men för sex veckor sedan började Erik att må mycket sämre igen. Efter ytterligare ett sjukhusbesök upptäcktes det att han hade vatten i lungorna. Och i samband med det upptäcktes en tumör i lungan, och tre lymftumörer.

– Jag fick beskedet att de inte kunde göra mer. Det var tufft, berättar Erik.

Läkarna tappade Eriks lungor på vatten och inledde en ny cellgiftsbehandling.

Efter det har Erik kunnat gå på lite längre promenader igen. Något han inte kunnat göra sedan i juni förra året.

– Jag kanske är naiv. Men det sänder en del hopp inför en alternativ behandling i Tyskland, säger han.

Läkarna i Sverige har meddelat att det inte finns något mer att göra och att vård i livet slutskede ska inledas (palliativ vård). Men Erik har inte gett upp. Inte alls.

Han började leta efter alternativa behandlingar.

Han hittade en klinik i Tyskland. Men den behandlingen måste han bekosta själv. Och sådana är dyra. 195 000 kronor.

Eriks vän Aslan Dogan som driver torggrillen och ATD Fragrance bestämde sig för att starta en insamling på facebook. Erik var skeptisk.

– Aslan fick tjata lite på mig innan han fick starta insamlingen. För även om allt skulle gå bra, så var jag rädd att jag skulle leva i skuld resten av livet. Såklart skulle jag inte kunna behålla en krona utöver det som går till behandlingen, säger han.

Kort därefter anslöt även vännen och bloggaren Nina Hermansen till Aslans initiativ.

– Erik har ett stort hjärta och är alltid så hjälpsam. Nu är det hans tur att bli hjälpt, säger Nina Hermansen.

Gensvaret av vännernas insamlingar har varit enormt.

– Helt sjukt. Telefonen har kokat den här helgen, säger Aslan Dogan.

Redan efter ett dygn hade över 200 000 kronor kommit in. På tisdagsmorgonen var insamlingen uppe i 440 000 kronor.

– Det är så fint. Den här medmänskligheten. Jag har lärt mig mer om mig själv och om livet den här helgen än någonsin, bortsett från när jag blev förälder, säger Erik.

Insamlingen betyder att Erik kommer att få en chans till. Han kan åka ner till Tyskland och påbörja sin behandling. Han inväntar också besked om han blir antagen till en forskningsgrupp på Karolinska universitetssjukhuset som sysslar med immunterapi.

Och får han en plats bekostar staten den.

– Får jag inte den, så går det att få den behandlingen privat och då betala för den. Men alldeles oavsett så kommer jag att åka till Tyskland också, berättar Erik och tillägger avslutningsvis:

– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka alla. Eller så tackar jag alla genom att överleva.

Om det blir några pengar över efter Eriks behandlingar så planerar trion att starta en fond som ska hjälpa andra i samma situation.

Mer information.

Mer information om insamlingen går att hitta på Aslan Dogan och Nina Hermansens privata facebooksidor.

”Känns galet bra”

Nyheter Den 20-årige Örsundsbrobon Elias Öberg längtar att få gå ut och dansa med vänner igen. Så pass mycket att han gjort en låt på ämnet. En låt som tagit sig hela vägen till final i musiktävlingen P4...fredag 14/5 10:26

Sångstund för små ska ske stirrande på skärm

Nyheter Det 14 maj hålls en glad sångstund för de allra minsta och deras vuxna. Evenemanget sker via dataprogrammet Teams.torsdag 13/5 1:15