I November varnade företaget Utvecklingspedagogik för att man skulle behöva bli tvungen att lägga ned verksamheten om staden inte tillsatte mer pengar. Efter några veckors samtal meddelade företaget att skolorna kunde fortsätta verka eftersom staden infört ett strukturbelopp, alltså ett fast belopp per elev, som ska göra det enklare för skolorna att bedriva en långsiktig verksamhet.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-langvarig-kris-nu-laggs-resursskolorna-ner/repuky!jMlhPb9tHOqitBcLNGh4g/

Nu inför staden samma typ av strukturbelopp även för den specialpedagogiska verksamheten på gymnasienivå.

I tjänsteutlåtandet från utbildningsförvaltningen föreslås 145 000 kronor per elev och år, utöver skolpengen. Tilläggsbeloppet finns kvar, för de fall där ytterligare stöd är nödvändigt.

Pudlar ni nu, och gör om även för gymnasieskolan, efter höstens kritikstorm?

– Nej. När jag tillträdde var det här en fråga som jag direkt tog tag i. Hur man ska säkra det särskilda stödet. Jag kallade alla huvudmän för dialog pratade med många föräldrar. Det var ju en ohållbar situation de arbetade i. Det var en stor möda att arbeta fram det här för att det ska vara transparent och hållbart. Det har varit ett otroligt tryck från föräldrar och det har jag all förståelse för. Barnen är det viktigaste man har, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Försiktigt positiva

I en debattartikel i Mitt i den 3 mars var föräldranätverket Rätten till utbildning starkt kritiska till finansieringen av den specialpedagogiska verksamheten vid gymnasieskolorna. Nu kanske man vågar vara positiv.

– Spontant är det positivt att man tagit fram den här lösningen. Men jag vill också höra från skolorna att det här är tillräckligt bra. Sen hoppas jag att det här blir en del av ett samverkansavtal så att det blir samma förutsättningar överallt i alla kommuner. Där tycker jag att ett väldigt stort ansvar ligger på Stockholm Stad. Men jag är försiktigt positiv, säger Magnus Back som är aktiv i Föräldranätverket